Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018


Ψωμί χωρίς ζύμωμα... Αφήστε τον χρόνο να κάνει όλη τη δουλειά!

 
Η συνταγή που ακολουθεί ονομάστηκε ''the recipe that rocked the internet''.    Πρωτοδημοσιεύτηκε από τους “Νew Υork Times” το 2006 και έκανε μόδα το φρεσκοψημένο σπιτικό ψωμί.
 
Ξαφνικά εκατομμύρια άτομα, έχοντας σύμμαχο μια γάστρα ή ένα πυρέξ, διαπίστωσαν πόσο εύκολο είναι ν’ αφήσουν τον ''χρόνο'' να κάνει όλη τη δουλειά!
 
Όλα ξεκίνησαν μετά από ένα e-mail που έφτασε στην εφημερίδα από τον Jim Lahey, ιδιοκτήτη φούρνου (Sullivan Street Bakery) που ισχυριζόταν ότι, με τη μέθοδό του, ακόμη και ένας τετράχρονος, μπορεί να φτιάξει αφράτο, ξεροψημένο, χωριάτικο, αρωματικό ψωμί.
  
Το άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού αναγνωρίζεται, από τα περισσότερα άτομα, σαν η μυρωδιά που “ευφραίνει” ή “ανεβάζει” τη διάθεση.
 
Σας αφιερώνουμε αυτή τη συνταγή τώρα που δροσίζει, να την προγραμματίσετε από την ‘‘προηγούμενη’’ και ν’ αφήσετε το άρωμα να σας ανεβάσει την ‘‘επόμενη’’!
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
 
 
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι (αλεύρι για ζύμωμα ή ολικής αλέσεως ή μίγμα και των δύο) και λίγο για πασπάλισμα,
 
  • 1/4 κ. γλυκού μαγιά ξερή σε σκόνη,
 
  • 1 1/4 κ. γλυκού αλάτι,
 
  • 1 5/8 φλιτζάνια νερό χλιαρό,
 
  • καλαμποκάλευρο ή πιτυρούχο αλεύρι για το τέλος.
 
 
 
 
Εκτέλεση
 
 
- Σε ένα βαθύ πλαστικό μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, και την ξερή μαγιά και τα ανακατεύουμε,
 
- ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί (η ζύμη θα είναι ρευστή),
 
- σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να ‘‘ξεκουραστεί’’ για 12 έως 18 ώρες σε μέρος ζεστό ( 21 βαθμούς Κελσίου),
 
- η ζύμη είναι έτοιμη όταν έχουν δημιουργηθεί φουσκάλες στο επάνω μέρος,
 
- ραντίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας μας και τοποθετούμε τη ζύμη. Ρίχνουμε αλεύρι στην επιφάνεια, και διπλώνουμε μια, δυο φόρες,
 
- μεταφέρουμε σε βαμβακερή πετσέτα που έχουμε ραντίσει με καλαμποκάλευρο, τοποθετώντας το δίπλωμα από κάτω, και σκορπάμε καλαμποκάλευρο στην επιφάνεια. Το σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο , περίπου για δυο ώρες,
 
- ζεσταίνουμε τον φούρνο μας στους 260 βαθμούς Κελσίου έχοντας τοποθετήσει μέσα του ένα ‘‘πυρέξ’’ ή μεταλλική γάστρα με καπάκι. Όταν κάψει ο φούρνος, βγάζουμε πολύ προσεκτικά το σκεύος και, αφαιρώντας το καπάκι, ανοίγουμε την πετσέτα μας και ρίχνουμε μέσα τη ζύμη,
 
- κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για αλλά 15 - 30 λεπτά η έως ότου πάρει χρυσαφί χρώμα στην επιφάνεια,
 
- αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.
 
 
 
 
 
 
Σημείωση
 
- Για να πετύχει το ψωμί, είναι απαραίτητο να τηρήσετε τον χρόνο αναμονής, καθώς η συνταγή χρησιμοποίει πολύ λίγη μαγιά.
 
- Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε γάστρα ή πυρέξ με καπάκι, γιατί, στην πρώτη μισή ώρα, οι υδρατμοί που σχηματίζονται κατά το ψήσιμο παίζουν σημαντικό ρολό στην υφή και το αποτέλεσμα του ψωμιού.
 
- Δείτε το βίντεο με την όλη διαδικασία που θα σας βοηθήσει.
 
 
 
 
Angie Bournas
 
 
Your rating: None Average: 5 (7 votes)