Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017


Σαρακοστή και νηστεία !

 

Δυο συνταγές απλές και ταπεινές... για να σας συντροφέψουν όλη τη Σαρακοστή και τη νηστεία.

 
Η πρώτη συνταγή για χόρτα είναι η αγαπημένη μου. Θέλησα να την ανεβάσω πέρυσι, όταν πρωτοξεκίνησα να προτείνω συνταγές για τα “Γαστρο-Νομικά”.
 
Αντιλήφθηκα ότι είχε περάσει η “εποχή” για να μαζέψει κανείς χόρτα, αλλά καθώς πλησίαζε το Καλοκαίρι είχαν αποσυρθεί από τις λαϊκές και την αγορά.
 
Είναι τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός μου για αυτή τη συνταγή, που περίμενα τη στιγμή να σας την παρουσιάσω.
 
Είναι μια “γκουρμέ” πρόταση, ακόμη και για τα χόρτα που σας περίσσεψαν, δίνοντας μια άλλη “ζωή” πέρα από το λαδο-λέμονο !
 
Πειραματιστείτε με διάφορα χόρτα, απλά μην παραλείψετε να τη δοκιμάσετε !
 
Τη δεύτερη συνταγή άρχισα να την ψάχνω καθώς πάντα είχα εδώ και εκεί ελιές από το χωριό. Άλλωστε κάποια πετυχημένη παρτίδα,  μερικές φορές όχι.
 
Αυτές τις “όχι” θέλησα να σώσω, ξέροντας ότι ήταν βιολογικές και ότι μου τις είχαν προσφέρει με πολλή αγάπη…
 
Έχω πολλές συνταγές για μαριναρίσματα… αλλά εδώ για άλλη μια φορά, είναι η καλύτερη.
 
Εάν έχετε φρέσκο ψωμί, βουτήξτε στο λάδι…  (ειδικά το ψωμί με κολοκύθα, καθώς η γλύκα του μαζί με το αρωματισμένο λάδι είναι ιδανικός συνδυασμός). 
 
Γιατί η νηστεία να είναι “ανιαρή”;  Ειδικά τώρα, εάν όχι σαν ανάγκη, επιστρέφει και σαν “μόδα” και τάση χορτοφαγική ;
 
Δυο συνταγές, απλές και ταπεινές … για να σας συντροφέψουν όλη τη Σαρακοστή και τη νηστεία, συνοδευμένες με τις ειλικρινείς ευχές μας !
 
 
 
 
ΧΟΡΤΑ… αλλιώςCatalonian-Spanish-Greens-with-Raisins-and-Pine-Nuts-ForkFingersChopsticks.jpg
 
 
  • 1 σαλατιέρα βρασμένα χόρτα (σταμναγκάθι – πικρά – άγρια)
 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
 
  • 50 γρ σταφίδες
 
  • 50 γρ κουκουναρόσπορους
 
  • ελαιόλαδο
 
  • ξύδι μπαλσάμικο
  
 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
-σε ένα μπρίκι βάζουμε τις σταφίδες, προσθέτουμε νερό να σκεπαστεί η επιφάνειά τους και μόλις βράσουν, αφήνουμε να σταθούν ώστε να φουσκώσουν
 
-σε στεγνό αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε τους κουκουναρόσπορους μερικά λεπτά και τους αποσύρουμε να κρυώσουν
 
-ρίχνουμε λίγο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι  και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι το τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά ώστε να μαραθεί
 
-στραγγίζουμε της σταφίδες και της προσθέτουμε και αυτές, ανακατεύοντας για ένα λεπτό
 
-προσθέτουμε τα ζεστά χόρτα (τα έχουμε ζεστάνει στον φούρνο μικροκυμάτων εάν είναι κρύα) και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά
 
-τα σερβίρουμε σε σαλατιέρα, σκορπάμε από πάνω τους κουκουναρόσπορους και προσθέτουμε ξύδι μπαλσάμικο
 
 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
 
-η παραπάνω συνταγή είναι η αυθεντική όπως την πρωτο-δοκίμασα αντικαθιστώντας το σπανάκι (που προτείνει η συγγραφέας)  με σταμναγκάθι.
 
Σε περιπλανήσεις στο ιντερνέτ δοκίμασα και άλλες, που πάντα άλλαζα το σπανάκι (καθώς τα χόρτα είναι λιγότερο διαδεδομένα).
 
Μια πολύ καλή συνταγή είναι στο www.bonappetit.com/ recipes/2004/01/catalan_spinach,  απλά, αντικαταστήστε το κρεμμύδι με φινόκιο και ψιλοκόψτε ένα μεγάλο μήλο σε κύβους, προσθετωντάς το στο τσιγάρισμα πριν ρίξετε τις σταφίδες.
 
-αντικαταστήσετε τις σταφίδες (ή ένα μέρος) με ξερά cranberries 
 
-αντί για ξύδι μπαλσάμικο, χρησιμοποιήστε ξύδι από ρόδι (pomegranate vinegar)
 
-μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καρύδια ή φουντούκια αντί για κουκουναρόσπορους
  
ΠΗΓΗ - Spinach With Pine-nuts and Sultans  - από το βιβλίο
 
 
 
 
 
ffffff_0.JPGΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΛΙΕΣ
 
 
  • 3 – 4   φλιτζ. ελιές Καλαμών
 
  • 6 κλωνάρακια μικρα φρέσκο θυμάρι

           ή ρίγανη

 
  • 6 τεμάχια αστεροειδή γλυκάνισο
 
  • 2 τεμάχια φρέσκο δεντρολίβανο
 
  • 2 μεγάλα δαφνόφυλλα
 
  • 2 ξύλα κανέλλας σπασμένα
 
  • 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο σε φέτες
 
  • 1 κουτ. σούπας σπόρους κορίανδρου σπασμένους
 
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο (καυτερή πιπεριά)
 
  • ελαιόλαδο
 
  • 1 – 2 λεμόνια κομμένα φέτες
  
 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
-βάζουμε τις ελιές σε ένα μπολ
 
-σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε όλα τα υλικά ΕΚΤΟΣ από το λεμόνι σε μέτρια φωτιά ώστε να ελευθερώσουν τα αρώματά τους, για μερικά λεπτά
 
-αφήνουμε να κρυώσει, περιχύνουμε τις ελιές και τις ανακατεύουμε προσθέτοντας τις φέτες λεμονιού
 
-αδειάζουμε τις ελιές μαζί με όλα τα υλικά σε γυαλινο η πλαστικό δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς
 
-προσθέτουμε ελαιόλαδο ώστε να καλυφθεί η επιφάνειά τους
 
-κλείνουμε και φυλάμε στο ψυγείο, αφήνουμε να “μαριναριστούν” για μερικές μέρες
 
-σερβίρουμε αφού έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου
 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
 
-εάν επιθυμείτε μπορείτε να προσθέσετε 1 κουτ σούπας ροζ πιπέρι σε σπόρους μαζί με το λεμόνι
 
-αν περισσέψει το λάδι, μπορούμε να προσθέσουμε ελιές πάλι και να τις αφήσουμε να μαριναριστούν
 
-το λάδι μπορούμε να το χρησιμοποιούμε πάνω σε σαλάτες (εάν δεν έχει φαγωθεί σε “βούτες” μαζί με ψωμί)
 
-εάν δεν διαθέτουμε φρέσκα αρωματικά, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με ξερά (1 κουτ. σούπας)
  
 
hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.JPG
 
 
 
ΠΗΓΗ -  www.bonappetit.com Marinated Olives with Herbs & Star-anise  
 
 
Angie Bournas
 
 
 
Your rating: None Average: 5 (23 votes)