Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018


Τα κέικ του Καλοκαιριού

Καλοκαίρι, μια εποχή που έχουμε χρόνο ή τον βρίσκουμε.

 

Όχι φυσικά για να τον αφιερώσουμε στην κουζίνα... αλλά να τον μοιραστούμε ανάμεσα σε φίλους, κουβέντα, ξένοιαστα... μαζί με ένα αφράτο κομμάτι κέικ !

 

Στα μόνα κέικ που θα αφιέρωνα χρόνο για να φτιάξω αυτό το Καλοκαίρι, είναι αυτά που ακολουθούν...

 

Θα ήταν εύκολα, προϋποθέτοντας ελάχιστο χρόνο να παρασκευαστούν,  χωρίς πολλά μετρήματα και ζυγίσματα, θα έβγαζαν ελάχιστα σύνεργα στη φόρα (άρα και λιγότερα άπλυτα σκεύη) και σίγουρα θα είχαν φρούτα... θα ήταν γεμάτα φρούτα !!!

 

Γιατί να μην έχουν άλλωστε; Αφού Βρίσκονται στην καλύτερη εποχή τους.

 

Φρούτα γεμάτα άρωμα και χρώμα.

 

Πρώτα να χαρεί το μάτι μας καθώς το γλυκό φτάνει στο τραπέζι, βλέποντας τα φρούτα μπηγμένα μέσα στο παντεσπάνι...

και κατόπιν ν’ απολαύσουμε τα ζουμερά υγρά τους μαζί με τα αρώματά τους.

 

Ακολουθούν συνταγές ΤΟΣΟ εντυπωσιακές αλλά εξ ίσου εύκολες, αναδεικνύοντας τις ομορφιές του Καλοκαιριού.

 

Είναι μια κατηγορία από κέικ, που θα σας επιτρέψει να πείτε...

 

‘’ΕΜΑΘΑ ΟΤΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙΣ, ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑ ΕΝΑ ΚΕΙΚ !’’ 

 

**************************************************************************************************** 

 

 

 

 

ΚΕΙΚ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ – ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

 

Η πρώτη μας συνταγή ευελπιστεί να γίνει το δικό σας “Κέικ του Καλοκαιριού”

Είναι μια συνταγή που δεν δημοσιεύτηκε στην ενότητα συνταγών “Κόκκινο”  για να συμπεριληφθεί στο αφιέρωμά μας, αυτό, για κέικ με φρούτα.

 

Οι φράουλες μπορούν ν’ αντικατασταθούν με άλλα φρούτα κομμένα σε κομμάτια, αν και με μεγάλη ευκολία τις βρίσκουμε όλες τις εποχές του χρόνου.

 

 

5752836555_1d706a2533.jpg 

 

ΥΛΙΚΑ

 

  • 6 κουτ σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (85 γρ.)

 

  • 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι (190 γρ)

 

  • 1 1/2 κουτ. τσαγιού Baking Powder

 

  • 1/2 κουτ. τσαγιού αλάτι

 

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη (200 γρ)

 

  • 1 μεγάλο ή 2 μέτρια αυγά

 

  • 1/2 φλιτζ. γάλα (118 μλ)

 

  • 1 κουτ. τσαγιού εσάνς Βανίλια

 

  • 1 κεσεδάκι φράουλες (450 – 500 γρ) κομμένες στη μέση

 

  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ5753380494_b499c7e369.jpg

 

  • προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου

 

  • Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη να αφρατέψουν περίπου τρία λεπτά.

 

  • προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι και το γάλα να ενωθούν

 

  • προσθέτουμε το αλεύρι και το baking powder και χτυπάμε απαλά για να ενωθούν

 

  • απλώνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα για τάρτες και τοποθετούμε τις φράουλες τη μια δίπλα από την άλλη

 

  • ραντίζουμε με 2 κουταλιές ζάχαρη

 

  • ψήνουμε για δέκα λεπτά στους 180 βαθμούς, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 165 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε για άλλα 30 – 40 λεπτά

 

  • σερβίρουμε χλιαρό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος την ίδια ημέρα

 

 

*Strawberry Summer Cake

5753383132_95193420a7.jpg 

****************************************************************************************************  

 

 

 

 

KΕΙΚ – ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ   (Για Δόλωμα)

  

Η δεύτερη συνταγή μας είναι γεμάτη βατόμουρα.

Αν και όχι τόσο διαδεδομένα στην Ελλάδα, καθώς ευδοκιμούν στις κρύες χώρες, εύκολα μπορούμε να τα βρούμε στις φρουταγορές ή στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ.

Εάν δυσκολευτείτε, μπορείτε άφοβα να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα, αρκεί να μην τα ξεπαγώσετε, να τα χρησιμοποιήσετε κατ’ ευθείαν από την κατάψυξη !!!

Δοκιμάστε αυτό το γλυκόξινο κέικ και διαπιστώσετε από μόνοι σας, γιατί ίσως τα βατόμουρα είναι τα αγαπημένα φρούτα του Βορρά !

 

 


3693809723_f1ed9abd91.jpg

ΥΛΙΚΑ

 

  • 2 φλιτζ αλεύρι

  • 1 κουτ σούπας baking powder
  • 1 κουτ τσαγιού αλάτι
  • 225 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου

  • 3/4  φλιτζ ξανθιά ζάχαρη

  • 1/2 φλιτζ ζάχαρη λευκή

  • 3 μεγάλα ή 4 μέτρια αυγά

  • 1 φλιτζ γάλα ή ξινόγαλα

  • 1 φλιτζ βατόμουρα φρέσκα ή κατεψυγμένα

 

 

ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

  • 1/2  φλυτζ. Βατομουρα φρεσκα η κατεψηγμενα

  • 2 – 3 κουτ σούπας ζάχαρη

  • 1/2 κουτ τσαγιού κανέλα

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο κελσίου

  • Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το baking powder σε ενα μπολ και το βάζουμε στο πλάι 
  • Χτυπάμε τη ζάχαρη και το βούτυρο για 2 – 3 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν
  • Ρίχνουμε ένα – ένα τα αυγά χτυπώντας να ενωθούν
  • Προσθέτουμε εναλλάξ το μίγμα αλευριού και το γάλα έως ότου ενσωματωθούν
  • Ανακατεύουμε τα blueberries με 1 κουταλιά αλεύρι και με μια σπάτουλα τα ανακατεύουμε μέσα στο μίγμα
  • Το στρώνουμε μέσα σε ένα ταψί μακρόστενο και σκορπάμε τα υπόλοιπα  blueberries από πάνω
  • Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα και ραντίζουμε από πάνω
  • Ψήνουμε για 40 – 50 λεπτά
  • Σερβίρουμε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου σκέτο ή ραντισμένο με ζάχαρη άχνη

 

 

***BLUEBERRY BOYS BAIT CAKE***  

3654660271_0d3e46ae21.jpg 3693813053_19a0039a21.jpg

Την ονομασία του το κέικ την οφείλει, γιατί πιστεύεται ότι το κέικ αυτό μαζεύει τα αγόρια γύρω του, που ΔΕΝ μπορούν να αντισταθούν στη γεύση του, ούτε στο να φάνε ΜΟΝΟ ένα κομμάτι.

Λειτουργεί σαν “Δόλωμα” με άλλα λόγια... θα το διαπιστώσετε, όταν το φτιάξετε !!!

****************************************************************************************************   

 

 

 

 

 

SHARLOTKA ME MΗΛΑ

Όταν ένας αγαπητός φίλος, ζητάει μηλόπιτα, Κατακαλόκαιρο... εσύ τι κάνεις; Σέβεσαι την επιθυμία του, αλλά ξέροντας καλύτερα... ότι το συγκεκριμένο γλυκό είναι πολύ βαρύ για τέτοια εποχή, του φτιάχνεις μια Αpple Charlotka... ένα κλασσικό γλυκό από τη Ρωσία !!!

Σε αυτό το γλυκό τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον έχουν τα μήλα. Στη Ρωσία το γλυκό τρώγεται σκέτο, χωρίς γαρνιτούρες. Όπως αρμόζει να το γευτούν οι λάτρεις του μήλου.

Τελευταία έχει υποστεί  αμερικανική επέμβαση θυμίζοντας περισσότερο μια  Apple Pie, με τη χρήση κανέλας, καρυδιών (πεκάν) και σταφίδας.

Δεν είναι κέικ, ούτε τάρτα. Δεν θυμίζει πίτα με μήλα, ούτε πουτίγκα.

Δεν περιέχει γάλα και καθόλου βούτυρο. Έχει ελάχιστο αλεύρι και πάρα πολύ λίγη ζάχαρη. Τόσο λίγη, που συγκαταλέγεται στα γλυκά με ελάχιστες θερμίδες, ένα γλυκό light.

Έχοντας υπ’ όψιν όλα τα σημεία που υστερεί (ζάχαρη, βούτυρο, γάλα) μπαίνει ψηλά στη λίστα των γλυκών με φρούτα του Καλοκαιριού... όποιος δεν το δοκιμάσει, σίγουρα θα χάσει !

 

6647447061_817983021c.jpg

 

  • 6 μεγάλα μήλα

 

  • 3 μεγάλα ή 4 μέτρια αυγά

 

  • 1 φλιτζάνι (200 γρ) ζάχαρη

 

  • 1 κουτ τσαγιού εσάνς βανίλια

 

  • 1 φλιτζ αλεύρι

 

  • κανέλα – ζάχαρη άχνη για το τέλειωμα

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

  • ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 180ο κελσίου

 

  • στρώνουμε με λαδόχαρτο μια φόρμα που ξεκουμπώνει. Είναι ευκολότερο εάν βρέξουμε το χαρτί με κρύο νερό ώστε να πάρει το σχήμα της

 

  • αφαιρούμε τις φλούδες και κόβουμε τα μήλα σε μικρά κομμάτια

 

  • τα ρίχνουμε κατ’ ευθείαν στο ταψί

 

  • χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να πήξουν

 

  • προσθέτουμε τη βανίλια και το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμιχθεί

 

  • το απλώνουμε πάνω από τα μήλα και το σπρώχνουμε μέσα σε αυτά

 

  • ψήνουμε 50 – 60 λεπτά

 

  • αφήνουμε να σταθεί, για λίγο, ξεκουμπώνουμε, ραντίζουμε με κανέλα και ζάχαρη άχνη

 

  • σερβίρουμε χλιαρό, συνοδεύουμε με παγωτό.

6647445851_d4804fa368.jpg 

 

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ Α

  • εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε ένα ή όλα από τα ακόλουθα στα τεμαχισμένα μήλα... 1/2 κουτ τσαγιού κανέλα τριμμένη, 1/2 φλιτζάνι σταφίδες, 1/2 φλιτζ καρύδια

  • το γλυκό είναι εξαιρετικό, εάν συνδυάσετε διάφορα είδη μήλων.

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Β

  • την πρώτη φορά που έφτιαξα Apple Charlotka δεν μου βγήκε σαν τη φωτογραφία. Το παντεσπάνι σε γενικές γραμμές είχε μείνει πάνω από τα μήλα και δεν είχε διεισδύσει μέσα σε αυτά. Είχε εξαιρετική γεύση και άρεσε σε όλους.

Διαβάζοντας τα σχόλια των αναγνωστών, αποφάσισα τη δεύτερη φορά να ανακατέψω τα μήλα μέσα στο μίγμα πριν τα ρίξω στη φόρμα. Σαν τη φωτογραφία, αλλά με άλλη υφή και πάλι ένα εξαιρετικό γλυκό.

Την τρίτη φορά έστρωσα εναλλάξ δυο στρώσεις μήλα και κουρκούτι και πέτυχα μια τρίτη εκδοχή...

Πάντα αρέσει, πάντα πετυχαίνει... σκέτο ή με παγωτό !

 

 

 

Πηγή:   www.smittenkitchen.com.

           Strawberry Summer Cake

           Blueberry Boy Bait

           Apple Charlotka  

 

 

Angie Bournas

 

Your rating: None Average: 4.6 (8 votes)