Κυριακή 3 Ιουνίου 2018


Tajine

Η γνωριμία μου με το “Τajine” (Tagine) έγινε κατά λάθος. Το σχήμα του και το έντονο χρώμα με κέρδισε καθώς ήταν τοποθετημένο δίπλα στις γάστρες και τα πυρέξ.
 
Είχα λίγο χρόνο στη διάθεσή μου για να επιστρέψω στο σπίτι με το σκεύος που θα τοποθετούσα το ψωμί χωρίς ζύμωμα που ξεκουραζόταν δεκαπέντε ώρες στον θάλαμο του φούρνου μικροκυμάτων, έτοιμο να ψηθεί.
 
Τη χρήση του “Tajine” τη γνώρισα από τις έρευνές μου στο Internet για “έθνικ” μαγειρική, οπότε το μόνο που έμενε ήταν να πειραματιστώ με το ψωμί. Εάν αποτύγχανε, το “Tajine” θα έβρισκε αυτομάτως την πραγματική θέση του σαν “γάστρα” για άλλες λιχουδιές!
 
Τελικά το ψήσιμο του ψωμιού πέτυχε… Γι’ αυτό ήρθε η ώρα επισήμως να σας συστήσω το “Tajine” (Tagine) !
 
Το παραδοσιακό “Tajine” είναι σκεύος που χρησιμοποιείται στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και κατασκευάζεται από πυλό, απλό για καθημερινή χρήση, με διακοσμητικές παραδοσιακές ζωγραφιές για τα επίσημα γεύματα.
 
Η σύγχρονη έκδοσή του είναι από μαντέμι, κρατώντας το καπάκι – χωνί που επιτρέπει στα υγρά να επιστρέφουν στη βάση του ταψιού.
 
Αυτός ο τρόπος επιτρέπει λίγο (έως καθόλου) νερό στο ψήσιμο, εξασφαλίζοντας τρυφερό αποτέλεσμα.
 
Όλα τα φαγητά που ψήνονται στο σκεύος αυτό παίρνουν την ονομασία “Tajine”.
 
Οι συνταγές “Tajine” χρησιμοποιούν φρούτα φρέσκα και αποξηραμένα, λαχανικά, όσπρια καθώς και όλα τα είδη κρέατος με επικρατέστερο το αρνί (συνηθίζεται σε αυτές τις χώρες) και φυσικά άφθονα μπαχαρικά, γνωστά και εξωτικά.
 
Παρόμοιο σκεύος χρησιμοποιούν στην Κύπρο με την ονομασία “Tavvas”.
 
Αντικαταστήστε τη γάστρα σας με ένα “Tajine” και σερβίρετε το φαγητό κατ’ ευθείαν από το σκεύος, κάνοντάς το επίκεντρο του τραπεζιού σας …Και αν δεν έχετε όρεξη να πειραματιστείτε με γεύσεις άγνωστες, ξεσκεπάστε ένα “Tajineαρνί γιουβέτσι ή “Tanjineκοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο!

 

___________________________________________________________
 
                                 Tajine
 
 
  • 1 κοτόπουλο μέτριο ή 1 μπούτι κατσικάκι,
 
  • 1 μεγάλη μαραθόριζα κομμένη σε φέτες,
 
  • 2 κρεμμύδια ξερά σε φέτες,
 
  • 2 σκελίδες σκόρδα ψιλοκομμένες,
 
  • 4 αχλάδια ή κυδώνια (ή 2 αχλάδια και 2 κυδώνια) καθαρισμένα, κομμένα σε τεμάχια,
 
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα αποφλοιωμένα ολόκληρα,
 
  • ½ φλιτζάνι σταφίδα,
 
  • Πάπρικα, κύμινο, κορίανδρο, τζίντζερ, αλάτι, πιπέρι,
 
  • Λάδι,
 
  • 2 κουταλιές μέλι.

 

 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
- ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια λεκάνη, εκτός από το μέλι,
 
- τα τοποθετούμε στο Τajine βάζοντας το κρέας από πάνω,
 
- σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό διαλύουμε το μέλι και το περιχύνουμε στα υλικά,
 
- σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 2½ ώρες περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου,
 
- ελέγχεται εάν χρειαστεί να προσθέσετε νερό,
 
- σερβίρετε ζεστό με βρασμένο ρύζι ή κους - κους.
 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
 
- τα μπαχαρικά (πάπρικα, κύμινο, κορίανδρο, τζίντζερ) είναι υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυξάνοντας, μειώνοντας ή αφαιρώντας, όπως εσείς επιθυμείτε.
 
- μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο άλλο κρέας θέλετε, μοσχάρι, αρνί, κυνήγι κλπ.
 
- Ξεροψήνετε το φαγητό τα τελευταία δέκα λεπτά χωρίς καπάκι, αν επιθυμείτε.
 

 

 

Angie Bournas

Your rating: None Average: 4.8 (12 votes)