Κυριακή 3 Ιουνίου 2018


Τιραμισού για τη "Mardi Gras"

 

"Mardi Gras" είναι η γαλλική ονομασία που έχει δοθεί στην τελευταία μέρα (φέτος είναι η 21η Φεβρουαρίου)  πριν τη μεγάλη νηστεία  (Ash Wednesday).

Παλαιότερα ήταν μια από τις πιο σημαντικές ημέρες, καθώς το Καρναβάλι που είχε αρχίσει καιρό, είχε την κορύφωσή του και τερμάτιζε.
 
Σήμερα η ονομασία "Mardi Gras" χαρακτηρίζει όλες τις μέρες του Καρναβαλιού και στην ουσία μεταφράζεται σε "Απόκριες".
 
21η Φεβρουαρίου λοιπόν, "Mardi Gras" ή αλλιώς "Fat Tuesday", ήταν η μέρα που αναγκαστικά έπρεπε να καταναλωθούν όλα τα "παχυντικά" …αυγά, βούτυρα, τυριά και κρέατα ώστε να μην πεταχτούν. Λουκούλλεια γεύματα στήνονται την ημέρα αυτή.
 
Η συνήθεια να φτιάχνονται πλούσια, παχυντικά και γλυκά γεύματα την τελευταία μέρα πριν τη νηστεία, εξακολουθεί να γιορτάζεται σε πάρα πολλές χώρες μαζί με φεστιβάλ και Καρναβάλια.
 
Μερικά από τα μεγαλύτερα παραδείγματα είναι το Rio de Janiero, New Orleans, Venice, Quebec. 
 
Σε χώρες που δεν είναι έντονο το στοιχείο του καρναβαλιού, όπως  στη Γερμανία, Βέλγιο, Αγγλία, Γαλλία  συνηθίζουν να τρώνε  κάτι γλυκό από το πρωί…  με επικρατέστερο τα Pancakes καθώς και ν’ ανταλλάσσουν και να καταναλώνουν γλυκά όλη μέρα. Το έθιμο αυτό είναι πλέον μια μεγάλη γιορτή γλυκού.
 
Για να τιμήσουμε αυτήν τη μεγάλη γιορτή, σας αφιερώνουμε ένα Tiramisu
 
Έχει όλα τα παχυντικά στοιχεία… αυγά, ζάχαρη, τυρί ώστε να τιμήσετε τη "Mardi Gras" σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια.
 
ΔΕΙΤΕ μια καταπληκτική συλλογή από PANCAKES και ξεκινήστε την ημέρα σας από το πρωί "γλυκά", όχι μόνο τη Mardi Gras, αλλά όλα τα Σαββατοκύριακα όπως μας προτείνει  το  www.apollinas.com/2011/06/09/weekend-pancakes/
 
 
                                    4995233025_30cfb5e2af_o.jpg
 
          cakepancakes-7.jpg5431796098_751a817376.jpg
 
         
 
 
 
 
 
Η συνταγή που ακολουθεί είναι μια από τις καλύτερες συνταγές TIRAMISU. Είναι παραδοσιακή ιταλική με τον τρόπο που τρώγεται και παρουσιάζεται εκεί.
 
Συνηθισμένη με τον τρόπο που φτιάχνεται το tiramisu στην Ελλάδα, σε στυλ "τούρτα" ή "πάστα", είχα εκπλαγεί τρώγοντας το γλυκό στο εστιατόριο Charleston του Μιλάνο πρώτη φορά.
 
Φίλοι μάς είχαν συστήσει να φάμε εκεί αφήνοντας χώρο για το τέλος για να το γευτούμε. 
 
Παραγγέλνοντάς το, ήρθε ο σερβιτόρος με ένα τρόλεϊ, που περιείχε μεγάλα μπολ από το γλυκό, με μια κουτάλα έριχνε μια - δυο κουταλιές στο πιάτο, το ράντιζε με κακάο… Και Οοοοο… ντρεπόσουν να παραγγείλεις δεύτερο, για να μην παρεξηγηθείς !
 
Μετά από πολλά ταξίδια, παρατήρησα ότι ο τρόπος αυτός ήταν ο συνηθισμένος.
 
Σε ένα γεύμα, πάλι, αφήνοντας "χώρο" στο τέλος για ένα tiramisu, προσφέρθηκε η κυρία Ντιντι, Ιταλίδα, να μου γράψει τη δική της σπιτική συνταγή ώστε να μην το αναζητώ στην Ελλάδα. 
 
Τον τελευταίο καιρό  παρατήρησα ότι η ΙΔΙΑ συνταγή υπάρχει και σε ελληνικό βιβλίο μαγειρικής.  Η μόνη διαφορά είναι ότι η Κυρία Ντιντι χρησιμοποιεί ΜΟΝΟ αμαρέτο ενώ η παρακάτω συνταγή περιέχει  και άλλα ποτά.
 
Όπως και να τη φτιάξετε, θα είναι καταπληκτική. Θυμηθείτε μόνο να βρείτε τυρί mascarpone και μην το αντικαταστήσετε ποτέ με άλλο.
 
Ορίστε λοιπόν η "ακυκλοφόρητη" συνταγή tiramisu… Τώρα πλέον δεν θα μου λέτε… Όταν έρθεις, δεν είναι ανάγκη ν’ αγοράσεις κάτι άλλο, φέρε απλά ένα μπολ… tiramisu !
 
 
 
 
ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ
 
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος παγωμένη
 
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
 
  • 1 κουτ. γλυκού εσάνς βανίλιας ή σπόρους από 1 λοβό βανίλιας
 
  • 500 γρ. τυρί μασκαρπόνε
 
  • 4 μεγάλα ή 5 μέτρια αυγά χωρισμένα
 
  • 1/3 κούπα ζάχαρη
 
  • 3/4  κούπας καφέ εσπρέσο
 
  • 1/2 κούπας λικέρ αμαρέτο
 
  • 1/4 κούπας λικέρ Καλούα η Τια-Μαρια
 
  • 2 πακέτα μπισκότα σαβαγιάρ
 
  • Κακάο σκούρο
 
 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
-φτιάχνουμε την ποσότητα καφέ (δυνατό) που χρειαζόμαστε και το τοποθετούμε σε μπολ μαζί με το αμαρέτο και καλούα
 
-χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια σε σαντιγί και βάλτε τη στο ψυγείο
 
-χτυπήστε χωριστά το τυρί να αφρατέψει, συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέσετε ένα - ένα τα κροκάδια σε δυνατή ταχύτητα
 
-σε άλλο μπολ, χτυπήστε χωριστά τα ασπράδια να αφρατέψουν και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέσετε σιγά - σιγά τη ζάχαρη να επιτύχετε μαρέγκα σφιχτή, να στέκεται
 
-στο χτυπημένο μίγμα τυριού, ρίξτε και ανακατέψτε πρώτα τη σαντιγί και κατόπιν την μαρέγκα, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει κάνοντας απαλές κινήσεις
 
-θα χρειαστείτε ένα βαθύ μεγάλο μπολ
 
-βουτάτε στιγμιαία ένα-ένα σαβουαγιάρ και καλύπτετε το κάτω μέρος του σκεύους
 
-απλώστε επάνω τη μισή κρέμα, πασπαλίστε με άφθονο κακάο
 
-στρώνετε από επάνω τα μπισκότα σαβουαγιάρ, αφού πρώτα τα βουτήξετε στο εσπρέσο
 
-αδειάστε την υπόλοιπη κρέμα τυριού από πάνω, σκεπάστε με διαφανή μεμβράνη και τοποθετήστε στο ψυγείο για μερικές ώρες
 
-πριν σερβίρετε, πασπαλίστε με αρκετό κακάο
 
-τοποθετήστε στο τραπέζι και σερβίρετε με κουτάλα
 
 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
 
- όταν ΔΕΝ έχω καλούα ή τια Μαρία χρησιμοποιώ ΜΟΝΟ αμαρέτο. Γίνεται εξ ίσου καλό. Απαραίτητο όμως είναι ΠΑΝΤΑ το αμαρέτο.
 
- το γλυκό αυτό δείχνει πιο ωραίο σε διάφανο μπολ χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. 
ΜΗΝ το φτιάξετε σε επίπεδο πυρέξ ή ταψί… Μπολ να είναι και ότι να 'ναι !
 
 
 
  
ΠΗΓΗ -        Ερωτικές Συνταγές  -  Αλεξία Αλεξιάδου  -  Τiramisu  
 
 εικόνας.JPG
 
 
Angie Bournas

 

 

Your rating: None Average: 5 (11 votes)