Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019


Αυτοματισμός και έξυπνες εφαρμογές στις σύγχρονες κατοικίες

 

Η τεχνολογία κυριαρχεί σε όλα τα πεδία με εντυπωσιακές κατακτήσεις, που βρίσκουν πλέον εφαρμογή στην καθημερινότητά μας και κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Τα τελευταία χρόνια αλματώδης πρόοδος έχει σημειωθεί και στο χώρο των κατασκευών. Οι τεχνολογικές εφαρμογές που βρίσκουν θέση στις σύγχρονες κατοικίες είναι πολλές κι εντυπωσιακές.

 
Ο ιδιοκτήτης μιας κατοικίας μπορεί πια να διαχειριστεί λειτουργίες που αφορούν το σπίτι, ενώ βρίσκεται μακριά απ’ αυτό, με τη χρήση Smartphone ή iPad. Αυτά τα σπίτια που χρησιμοποιούν τεχνολογίες αυτοματοποίησης χαρακτηρίζονται και ως «έξυπνα σπίτια». Ένα πλεονέκτημα του οικιακού αυτοματισμού είναι η ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει στο σπίτι και την οικογένεια.  Υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου του φωτισμού και των οικιακών συσκευών μέσα απ’ την αγαπημένη σας τεχνολογική συσκευή. Μπορείτε να ελέγξετε αν έχει απενεργοποιηθεί το ηλεκτρικό σίδερο ή οι εστίες της κουζίνας, αν τα φώτα είναι κλειστά ή ακόμα και η επιλογή να ανοίξουν κάποια φώτα ώστε φαίνεται στο σπίτι κινητικότητα, για λόγους ασφάλειας. Επίσης μπορείτε να ενεργοποιήσετε το αυτόματο σύστημα κλειδώματος αλλά και παρακολούθησης της κατοικίας ανά πάσα στιγμή μέσω των monitor και καμερών ασφαλείας κι όλα αυτά με το πάτημα ενός κουμπιού. Ακόμα και ρύθμιση του θερμοστάτη μπορεί να γίνει μέσω Smartphone ή iPad, γεγονός που εκτός από ευκολία προσφέρει και εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων
 
 
iphone-home-security-camera.jpg
 
 
home-temperature-control-automation.jpg
 
 
Μια έξυπνη εφαρμογή στις σύγχρονες κατοικίες, που κάποτε θα φάνταζε αδιανόητη είναι τα έξυπνα τζάμια. Εφαρμόζεται σε κουφώματα, πόρτες και φεγγίτες. Πρόκειται για έναν ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο υαλοπίνακα που επιτρέπει στο χρήστη τον έλεγχο της ποσότητας του φωτός (κι επομένως της θερμότητας). Με την ενεργοποίησή του, το γυαλί μετατρέπεται από διάφανο σε ημιδιαφανές ή αδιάφανο, μπλοκάροντας την ορατότητα με το εξωτερικό περιβάλλον και τα αδιάκριτα βλέμματα, διατηρώντας όμως την φωτεινότητα του χώρου. Το έξυπνο γυαλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ιδανικά σε επαγγελματικούς χώρους, όπως ιατρεία και γραφεία σε πόρτες κυρίως, για την επιλεκτική ή μη διατήρηση της ιδιωτικότητας του χώρου και τον έλεγχο του εξωτερικού χώρου αλλά και σε κατοικίες, σε μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που επικοινωνούν με το εξωτερικό περιβάλλον και σε φεγγίτες. Με τα γυαλιά αυτά που κατ’ επιλογή μπορεί να είναι και συλλέκτες θερμότητας, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση θερμότητας και δεν χρειάζονται περσίδες ή κουρτίνες στο χώρο. (www.glass-inox.gr)
 
 
Shtiever_1.jpg800px-Shtiever_2.jpg
Έξυπνα τζάμια που θαμπώνουν και ξεθαμπώνουν σε λίγα δευτερόλεπτα με το πάτημα ενός κουμπιού(www.glass-inox.gr)
 
 
Άλλη μια τεχνολογική εφαρμογή που βρίσκει σιγά σιγά το χώρο της στις σύγχρονες κατοικίες, είναι η διαδραστικότητα. Ζούμε σε μια εποχή που το διαδίκτυο έχει πάρει κυρίαρχη θέση στη ζωή μας και η επικοινωνία, η ψυχαγωγία, η ενημέρωση αλλά και οι καθημερινές μας συναλλαγές πραγματοποιούνται σε έναν μεγάλο βαθμό μέσα απ’ αυτό. Η διαδραστικότητα είναι η δυνατότητα ενός μέσου να δέχεται αμφίδρομη επικοινωνία δηλαδή να δέχεται ερεθίσματα και να αντιδρά σ’ αυτά. Τα διαδραστικά μέσα διαθέτουν υπολογιστές και αισθητήρες για να ανταποκριθούν στην κίνηση, την θερμότητα, το άγγιγμα, τις καιρικές συνθήκες ή άλλου είδους ερέθισμα. [Νομικά Επίλεκτα- Διαδραστικότητα και design] Η τεχνολογία εξελίσσεται και με τον διαδραστικό καθρέφτη αυτή η εφαρμογή μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινή μας ζωή. Πρόκειται για έναν καθρέφτη νέας γενιάς που συνδυάζει τις δυνατότητες ενός κοινού καθρέφτη με μια διαδραστική οθόνη, ηλεκτρονικού υπολογιστή. Βγαλμένη λες από ταινία επιστημονικής φαντασίας, η επινόηση αυτή έγινε πραγματικότητα και είναι πλέον διαθέσιμη στην αγορά. [Νομικά Επίλεκτα- Διαδραστικός καθρέφτης] Ο διαδραστικός καθρέφτης, δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των email μας, του προγράμματος μας, ενημέρωσης για τις πρωινές ειδήσεις, τον καιρό, την κίνηση στους δρόμους, κι όλα αυτά ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας! Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα διαδραστικά γραφεία και τραπέζια που αποτελούν μοναδική εμπειρία ψυχαγωγίας και ενημέρωσης. Το σύστημα πολυαφής του ενσωματωμένου υπολογιστή είναι ότι πιο καινούργιο έχει να επιδείξει η τεχνολογία σε συνδυασμό με το design. (www.glass-inox.gr)
 
 
cybrmrr_0980232_thumb_550xauto_49280.jpg
 
 
JPG.
 
 
Οι δυνατότητες που μας δίνει πλέον η τεχνολογία και οι έξυπνες εφαρμογές  είναι πολύ εντυπωσιακές και διαθέσιμες στην αγορά. Οι σύγχρονες κατοικίες αποκτούν πια φουτουριστικό χαρακτήρα και οι ιδιοκτήτες μπορούν να επιλέξουν μέσα από μια μεγάλη γκάμα εφαρμογών, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές τους. Οι εξελίξεις τρέχουν και αναμένονται καινούριες εφαρμογές που θα μας εντυπωσιάσουν και θα κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη, για εξοικονόμηση ενέργειας και χρόνου που είναι τόσο πολύτιμα στην εποχή μας.
 
 
 
 
 
 
Μαρίνα Αυγερινού
Your rating: None Average: 4.6 (7 votes)