Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019


Εθελοντισμός – βοηθώντας τα παιδιά και τους ενδεείς

 

Εθελοντισμός είναι η ανιδιοτελής προσφορά, που βασίζεται στην αλληλοβοήθεια. Δεν έχει όρια και περιορισμούς. Είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας, δηλαδή τον άλλο που έχει ανάγκη από την αρωγή μας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την πιο ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα, που δεν είναι άλλη παρά τα παιδιά.

 

Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά ιδρύματα, οργανισμοί και σύλλογοι για παιδιά. Άλλα κακοποιημένα, άλλα άρρωστα, εγκαταλελειμμένα, παραμελημένα, ορφανά ή με γονείς που δεν είναι σε θέση να τα μεγαλώσουν. Όλα με ένα κοινό ζητούμενο: ‘‘Αγάπη’’. Είναι εύκολο και απλό να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά, άλλωστε δεν ζητάνε πολλά. Ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, λίγη ώρα μαζί τους για συντροφιά. Επίσης μπορούμε να διαθέσουμε λίγο απ’ τον ελεύθερο χρόνο μας και να βοηθήσουμε στον τομέα διοίκησης κάποιου ιδρύματος ή στη διοργάνωση των διαφόρων εκδηλώσεών τους. Το πρώτο βήμα είναι να δει κανείς τον εαυτό του σε αυτά τα παιδιά. Ο εθελοντής βάζει τον εαυτό του στη θέση του συνανθρώπου του και “παίρνει” προσφέροντας. Το μόνο κέρδος που μπορεί να προσδοκά είναι ένα παιδικό χαμόγελο.

 

Στην εποχή μας με τους έντονους και αγχωτικούς ρυθμούς ζωής, όπου όλοι τρέχουμε να προλάβουμε τις “υποχρεώσεις” μας, με τους σκληρούς νόμους της αγοράς και τη ζοφερή κατάσταση της οικονομίας, η έννοια του ανθρωπισμού και συνεπώς, ως μία έκφραση αυτού, και ο εθελοντισμός, έχει παραγκωνιστεί στην καρδιά και τον νου του σύγχρονου ανθρώπου. Έτσι, επικρατεί στη σύγχρονη κοινωνία η αδιαφορία για τον πάσχοντα, τον ενδεή και γενικά για τον άλλο, που έχει άμεση ανάγκη βοήθειας, της βοήθειας που οι περισσότεροι μπορούμε να δώσουμε χωρίς δικές μας στερήσεις.

 

Η ανιδιοτελής προσφορά σε εκείνον που έχει άμεση ανάγκη από βοήθεια και που χωρίς αυτήν, ταλαιπωρείται, υποφέρει και οδηγείται στην απόγνωση, επαινέθηκε σε όλες τις εποχές και υμνήθηκε. Έτσι, από την ελληνική αρχαιότητα έφτασε μέχρι την εποχή μας η φράση “κάλλιον διδόναι ή λαμβάνειν” (δηλαδή είναι καλύτερο να δίνεις, παρά να παίρνεις), επειδή με τη βοήθεια προς τον άλλον χαίρεται περισσότερο ο δότης, ο δωρητής, ο ευεργέτης και γενικά εκείνος που παρέχει στον πάσχοντα ανιδιοτελώς, με καλοσύνη, εκπληρώνοντας και αντίστοιχο καθήκον, με βάση και οδηγό τις πάντοτε σύγχρονες αρχές του ανθρωπισμού και του πολιτισμού.

 

Σε εποχές πολιτιστικής ακμής, ο λεγόμενος εθελοντισμός είχε αναπτυχθεί σε υπέρτατο βαθμό και είναι γνωστά από τη βυζαντινή περίοδο (κυρίως κατά την ισχύ της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) τα αποκαλούμενα “ιερά καθιδρύματα” (ή “piae causae”), στα οποία εύρισκαν ανακούφιση, θεραπεία και περίθαλψη οι λεγόμενοι “ενδεείς” (οι άρρωστοι, οι καταδιωκόμενοι, οι ανάπηροι, οι λεπροί, οι λεχώνες και όσοι είχαν ανάγκη από περίθαλψη και συμπαράσταση), χωρίς διάκριση εθνικότητας, θρησκείας, ηλικίας, φύλου ή άλλης ιδιότητας.

 

Καρποί γνήσιοι του εθελοντισμού στην εποχή μας είναι, εκτός άλλων, και τα γνωστά ιδρύματα και οργανισμοί:

που πρέπει να στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας (έστω και από το υστέρημά μας) κυρίως τώρα, κατά τη διάρκεια της “κρίσης”, τόσο της οικονομικής όσο και της κρίσης αρχών. Τα περισσότερα από τα παραπάνω δεν παίρνουν κρατική επιχορήγηση και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από δωρεές και χορηγίες ιδιωτών, ενώ κάποια από αυτά κινδυνεύουν να κλείσουν, ελλείψει πόρων (ή, ενδεχομένως, και της γνωστής κακοδιαχείρισης που επικρατεί στη χώρα μας).

 

Ο εθελοντισμός είναι στοιχείο πολιτισμού. Πρέπει να γίνει στάση ζωής για όλους μας, με κινητήρια δύναμη την αγάπη. Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε λίγο απ’ αυτό που μας περισσεύει. Όλοι μπορούμε να γίνουμε εθελοντές, διότι όλοι μπορούμε να αγαπήσουμε και να προσπαθήσουμε, με το ενδιαφέρον για τον άλλο που υποφέρει (τον αδύναμο, τον ανέστιο μετανάστη και πάνω από όλα τα παιδιά), με την ανυπόκριτη και γνήσια αγάπη, να γίνει η κοινωνία μας κοινωνία ανθρωπιάς, καλοσύνης και συνεργασίας για να εξελιχθεί σύντομα και σε κοινωνία προκοπής, αληθινής προόδου και πολιτισμού.

 

Eιρήνη Aυγερινού

Your rating: None Average: 5 (21 votes)