Σαββάτο 14 Σεπτεμβρίου 2019


Κολοκύθι στη γλάστρα

 

Λίγο η κρίση, λίγο η στροφή στα βιολογικά προϊόντα και την οικολογία, η καλλιέργεια λαχανικών στο σπίτι έγινε μόδα. Δειλά- δειλά οι ταράτσες, οι κήποι και τα μπαλκόνια μετατράπηκαν σε μποστάνια και η μπαξεβανική έγινε τάση. Η διαδικασία της καλλιέργειας είναι αγχολυτική και η χαρά της συγκομιδής μεγάλη.

 
Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο, για εύκολες ιδέες καλλιέργειας λαχανικών στο σπίτι, που μπορούμε ακόμα και τώρα, μέσα στο κατακαλόκαιρο να  καλλιεργήσουμε, βρήκαμε στο www.diytv.gr αναλυτικές οδηγίες και πληροφορίες για την καλλιέργεια κολοκυθιού στη γλάστρα, από τον γεωπόνο Δημήτρη Φωτιάδη (δες το βίντεο).
 
Το κολοκύθι είναι νόστιμο, διουρητικό, αποτοξινωτικό και συμβάλλει σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή. Έχει χαμηλή θερμιδική αξία (μόλις 15 θερμίδες τα 100 γρ.) και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάλλιο, μαγνήσιο (συμβάλλοντας στην μείωση της αρτηριακής πίεσης), μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη C, βιταμίνη Α και καροτίνη βήτα με αντιοξειδωτική δράση και βιταμίνες Β για την αποφυγή καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
 
Πρόκειται για ένα ετήσιο φυτό, που η σπορά του πραγματοποιείται από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο. Πέρα από την μαγειρική του χρήση, καλλιεργείται και για καλλωπιστικούς σκοπούς εξαιτίας των μεγάλων κίτρινων ανθέων του.
 
 
 
             25th-annual-windsor-zucchini-festival.jpg 
 
 
Ο σπόρος του κολοκυθιού βλασταίνει σε 5 με 10 ημέρες και μπορεί να μεταφυτευτεί σε 25 με 35 ημέρες από τη σπορά, ενώ η ωρίμανσή του γίνεται σε 40- 50 ημέρες. Ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι οι 22ο C, ενώ σε υψηλές θερμοκρασίες, τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα νερού στο πότισμα. Για τη σωστή καλλιέργεια του κολοκυθιού, απαραίτητη είναι η χρήση οργανικού λιπάσματος και η καλή υποστύλωση.
 
Στην αγορά μπορούμε να βρούμε έτοιμα φυτά για φύτευση ενώ το κολοκύθι είναι από τα λίγα φυτά που μπορούμε να σπείρουμε στην οριστική τους θέση, χωρίς να χρειάζεται μεταφύτευση.
 
     
            gardenday1_001.jpg
 
 
Εκτός από την καλλιέργεια κολοκυθιού, στο www.diytv.gr θα βρείτε κι άλλες πολλές ιδέες καλλιέργειας οπωροκηπευτικών στη γλάστρα!
 
Για περισσότερες πληροφορίες για το Do It Yourself TV πατήστε εδώ.
 
 
Μαρίνα Αυγερινού
 

 

 

 

Your rating: None Average: 5 (10 votes)