Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019


Ο Νικόλαος Γύζης στο ίδρυμα Ι&Μ Θεοχαράκη

 

Μόλις πριν λίγες ημέρες, εγκαινιάστηκε στο ίδρυμα Ι&Μ Θεοχαράκη μια σπουδαία έκθεση με έργα του μεγάλου ζωγράφου Νικόλαου Γύζη.  Το ίδρυμα Θεοχαράκη σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει έργα ενός απ’ τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου, έργα που απέκτησε η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, μετά από δωρεά της οικογένειας Γύζη.

Η έκθεση είναι εμπλουτισμένη με αντιπροσωπευτικά έργα του κορυφαίου ζωγράφου από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, Εθνικής Τράπεζας, Πινακοθήκης Αβέρωφ, Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, Τράπεζας της Ελλάδος, Μεγάρου Μουσικής, Συλλογής Εμφιετζόγλου, συλλογής Μαριάννας Λάτση και πολλών άλλων ιδιωτικών συλλογών.

 

B821927ED1D76647BE8800F7F2CD0768.jpg

 

 

the-underground-school-1885.jpg

 

Φέτος συμπληρώνονται εκατόν έντεκα χρόνια από το θάνατο του ζωγράφου κι όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο επιμελητής της έκθεσης  Τάκης Μαυρωτάς, η έκθεση είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής απέναντι στην ανυπολόγιστη αξία της προσφοράς του Νικολάου Γύζη στην τέχνη.

 

291383-ét¥P¬.jpg

 

Ο Νικόλαος Γύζης γεννήθηκε το 1842 στην Τήνο. Μετά τις σπουδές του στο «Σχολείο Τεχνών» στην Αθήνα, πήρε υποτροφία για την σχολή του Μονάχου, ενώ το 1888 έγινε τακτικός καθηγητής της Ακαδημίας Τεχνών του Μονάχου. Έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις ζωγραφικής και απέσπασε πολλές διακρίσεις.

 

Την επιμέλεια της έκθεση έχουν αναλάβει Τάκης Μαυρωτάς και ο Κωνσταντίνος Διδασκάλου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Φεβρουαρίου 2013 και οι ώρες λειτουργίας για Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή 10:00 -18:00 και Πέμπτη, Παρασκευή 10:00- 20:00. Επίσης Πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για το κοινό κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 13:00. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 6ευρώ και 3 ευρώ το μειωμένο.

 

Διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Αθήνα

 

map_en.gif

 

 

Μαρίνα Αυγερινού

Συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης

 

Your rating: None Average: 5 (3 votes)