Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019


Πράσινο σπίτι και εξοικονόμηση κατ’ οίκον

 
 
Πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό ακούμε για πράσινο σπίτι, όμως τί χαρακτηρίζει ένα σπίτι «πράσινο»;
 
 
Πράσινο σπίτι λοιπόν είναι ένα οικοδόμημα που έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι φιλικό στο περιβάλλον, με έμφαση την αποτελεσματική χρήση της ενέργειας, του νερού και των οικοδομικών υλικών.
 
 
Οι προδιαγραφές που πρέπει να έχει ένα κτήριο ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί πράσινο δεν έχουν καθοριστεί ακόμη.
 
 
Κάθε σπίτι που έχει κατασκευαστεί ή ανακαινιστεί βάσει βιοκλιματικού σχεδιασμού μπορεί να χαρακτηριστεί πράσινο.
 
 
Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός έχει σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας του εσωτερικού χώρου, την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, τη χρήση ανακυκλωμένων, ανακυκλώσιμων ή χρησιμοποιημένων υλικών, την προστασία των φυσικών πόρων και την επιλογή διαδικασιών που παράγουν τα λιγότερα το δυνατόν απόβλητα κατά τη διαδικασία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση πιο αποδοτικών ενεργειακά συσκευών και ενεργειακών δομικών υλικών.
 
 
 

               FytemenaDwmata_tx06_2011_00.jpg

                                                            Πράσινο κτήριο

 
 
Η μεγάλη στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη ξεκίνησε τη δεκαετία του 70, όταν η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε αισθητά. Έτσι άρχισαν ν’ αναζητούνται εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Τον Μάρτιο του 2007 η τράπεζα Westpac της Νέας Ζηλανδίας, έδωσε πρώτη πράσινο στεγαστικό δάνειο.
 
Τα δομικά υλικά διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του εσωτερικού αέρα των κτηρίων και μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία των ανθρώπων. Παράλληλα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη θερμική και οπτική ιδιότητα των κτηρίων και επηρεάζουν το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης η διαδικασία παραγωγής των υλικών και η διάρκεια ζωής τους έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Πολλές φορές χρώματα, συγκολλητικές ουσίες και άλλα υλικά που μπαίνουν στην τελική φάση της κατασκευής, περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις ιδιαίτερα τοξικές, που ελευθερώνονται και επηρεάζουν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και την υγεία των χρηστών. Επί πλέον σε ορισμένες ξύλινες κατασκευές περιέχονται φορμαλδεΰδες που εκπέμπονται από το ξύλο μέχρι και για επτά χρόνια. Τοξικά είναι και τα πετροχημικά που περιέχονται στα πλαστικά και τις συγκολλητικές ουσίες.
 
 Στα νέα αναπτυσσόμενα υλικά γίνεται προσπάθεια να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον. Έτσι κατά την επιλογή των υλικών κατασκευής ενός πράσινου σπιτιού πρέπει να λαμβάνεται επίσης υπόψη ο χρόνος ζωής τους, η τοξικότητά τους, οι εκπομπές τοξικών αερίων κατά την παραγωγή τους.
 
Τα υλικά του κελύφους του σπιτιού (μονωτικά υαλοπίνακες) θα πρέπει να συντείνουν στην ελαχιστοποίηση των απωλειών θερμότητας κατά τους χειμερινούς μήνες και τη μεγιστοποίηση των θερμικών και ηλιακών κερδών, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή εκπομπή υπέρυθρης ακτινοβολίας προς το περιβάλλον. Τα υλικά αυτά επίσης θα πρέπει να συνεισφέρουν στη δημιουργία βέλτιστης οπτικής άνεσης εντός του χώρου, δηλαδή να επιτυγχάνεται ικανοποιητικό επίπεδο φωτισμού, να μην προκαλούν θάμβωση στο περιβάλλον τους και να επιτρέπουν την οπτική επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον.
 
Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών προσφέρει κι αυτή περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, αφού συνεισφέρει στη μείωση των ρύπων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μειώνει το ύψος των λογαριασμών για ηλεκτρικό.
 
 

 

               HPSolarWEB.jpg
 
                                Πράσινο κτήριο με φωτοβολταϊκά στη στέγη
 
 
 
Τα πράσινα κτήρια έχουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως ανθεκτικότητα, μειωμένα κόστη ενέργειας, νερού, λειτουργιών και συντήρησης. Μπορεί η κατασκευή τους να κοστίζει περισσότερο, αλλά με τα χρόνια γίνεται απόσβεση των χρημάτων, καθώς το κτήριο έχει χαμηλά λειτουργικά κόστη. Σε περιπτώσεις που έχει γίνει σωστός σχεδιασμός, ο εξοπλισμός μπορεί να κοστίσει το ίδιο ή και λιγότερο από τον συμβατικό.
 

 

                    Fantastic-Features-Of-Luxury-Green-Home-Design-In-Palm-Beach-Manalapan-9.jpg

                                       Πράσινο κτήριο με ενεργειακά τζάμια

 
 
 
Συγκεκριμένα η κατασκευή μιας πράσινης κατοικίας ή η μετατροπή μιας ήδη υπάρχουσας σε πράσινη, μπορεί να περιλαμβάνει τις παρακάτω εφαρμογές:
 
  • Εσωτερική και εξωτερική θερμομόνωση της τοιχοποιίας και της ταράτσας
  • Χρήση ενεργειακών επιχρισμάτων
  • Τοποθέτηση θερμομονωτικών κουφωμάτων
  • Τοποθέτηση ενεργειακών τζαμιών
  • Αντικατάσταση παλαιού τύπου λέβητα με καυστήρα νέας τεχνολογίας
 
Το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον» του Υπουργείου περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής παρέχει κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, εξοικονομώντας χρήματα και αυξάνοντας την αξία των ακινήτων. Το πρόγραμμα άλλαξε πριν λίγες μέρες κι έγινε πιο ευέλικτο ώστε να μπορούν να ενταχθούν περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων. Με τις νέες βελτιώσεις τα κριτήρια ένταξης έγιναν πιο ελαστικά ενώ στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν πια νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα (ατομικό έως 12000 ευρώ ή οικογενειακό έως 20000 ευρώ) με επιχορήγηση 70% και άτοκο δάνειο 30% του προϋπολογισμού. Για υψηλότερα εισοδήματα (ατομικό έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 60.000 ευρώ) δίδεται επιχορήγηση το 35% του προϋπολογισμού και το υπόλοιπο 65% δίνεται σε άτοκο δάνειο. Για ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα έως 60.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 80.000 ευρώ επιχορηγείται το 15% και το υπόλοιπο σε άτοκο δάνειο. Επίσης αίρεται ο περιορισμός για κατοικίες πριν του 1990 καθώς και πολλοί άλλοι περιορισμοί.
Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν σε:
 
  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης
  • Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού
 
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο ΕΣΠΑ.
 
Χρήσιμα link:
 
 
Μαρίνα Αυγερινού
 
Your rating: None Average: 5 (11 votes)