Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019


Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της ιστορίας

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της ιστορίας». Αρχόντισσες ή πριγκίπισσες, ιέρειες ή θεραπεύτριες και μάγισσες, γυναίκες με κύρος γένους ή γνώσης, ντόπιες που ξεχώρισαν ή άλλες που παρέλαβαν και υιοθέτησαν πολιτισμικά στοιχεία άλλων κοινωνιών, πολυταξιδεμένες, είναι οι γυναίκες που εξετάζει και παρουσιάζει η έκθεση. Δηλαδή η λέξη πρίγκηψ στην έκθεση υποδηλώνει τον πρώτο σε μια κοινωνία κι όχι απαραίτητα την πριγκιπική καταγωγή.  Οι ιστορίες των γυναικών αυτών δείχνουν τη συμμετοχή της γυναίκας στη δημιουργία πολιτισμών και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη του αρχαίου μεσογειακού πολιτισμού.

 

Η έκθεση περιλαμβάνει 24 συλλογές από ταφές γυναικών από την Ελλάδα (Αττική, Εύβοια, Μακεδονία, Κρήτη), από την Κύπρο, την Νότια Ιταλία και την Ετρουρία. Η συγκέντρωση πλούτου και κτερισμάτων και η συγγένεια των ταφικών εθίμων καταδεικνύουν ότι οι γυναίκες  αυτές που ήταν υψηλού κύρους για τις κοινωνίες που ζούσαν, υπήρξαν φορείς μεταφοράς πολιτισμικών και ιδεολογικών στοιχείων.

 

Τα αντικείμενα της έκθεσης αφηγούνται πραγματικές ιστορίες, πραγματικών γυναικών κι αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της. Δίνεται λοιπόν μια ευκαιρία συζήτησης ερμηνευτικών ζητημάτων και προσεγγίσεων του γυναικείου ρόλου στις κοινωνίες της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου μέσα από απτά στοιχεία. 

 

Στην έκθεση ο επισκέπτης θα δει στο σύνολό τους πάνω από 500 αντικείμενα, χάλκινα σκεύη και αγγεία, πήλινα, χάλκινα, ελεφαντοστέινα ειδώλια, χάλκινα σκεύη, κοχλιάρια, πολύτιμα κοσμήματα με περίτεχνα σχέδια, χρυσές μάσκες που κάλυπταν το πρόσωπο, έναν ολόκληρο κόσμο τέχνης και πλούτου, δόξας και ιδεών από τον κόσμο της γυναίκας στην αυγή της ιστορίας. Μια έκθεση που αξίζει να επισκεφθείτε.

 

Την έκθεση διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων , Πολιτισμού και  Αθλητισμού. Επιμελητής είναι ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, Διευθυντής ΜΚΤ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Απριλίου 2013. και ώρες λειτουργίας, Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο 10:00-17:00, Πέμπτη 10:00- 20:00 και Κυριακή 11:00- 17:00. Κάθε Σάββατο και Κυριακή 12:30 πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για το κοινό.

a.png

 

Μαρίνα Αυγερινού

Συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης

 

 

 

 

Your rating: None Average: 5 (2 votes)