Σαββάτο 29 Δεκεμβρίου 2018


Πρόσφερέ το, μην το πετάς!

 

 «Το ψωμί που αποθηκεύεις και τελικά το πετάς, ανήκει στον πεινασμένο, τα ρούχα που φυλάς για χρόνια στις ντουλάπες , που δεν χρησιμοποιείς και θα τα φάει ο σκώρος ανήκουν στους φτωχούς, τα παπούτσια που σαπίζουν στην ντουλάπα είναι του ξυπόλυτου. Πώς λοιπόν νομίζεις ότι δεν αδικείς κανέναν αφού αδικείς όσους μπορούσες να ευεργετήσεις», είπε Ο Άγιος Βασίλειος, ένας εκ των τριών Ιεραρχών. Στις μέρες μας δυστυχώς οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα και καθένας μας ξεχωριστά, φέρνουν εμπόδια στις φιλανθρωπικές δράσεις. Όμως οι ίδιες συνθήκες έχουν φέρει σε πολύ δυσμενή θέση ακόμα περισσότερους συνανθρώπους μας, γι’ αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη συμμετοχής όλων μας στην ενίσχυση ανθρώπων και των οικογενειών τους που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Τα ράφια στα κέντρα στήριξης αδυνάτων έχουν αδειάσει και οι εθελοντές διαχειριστές των ιματιοθηκών και των συσσιτίων κάνουν εκκλήσεις για προσφορές. Προσφορές όχι από το υστέρημα μας αλλά από το περίσσευμα. Όλοι έχουμε στην ντουλάπα ρούχα που δεν φοράμε ποτέ, παπούτσια ξεχασμένα, οικιακά σκεύη που δεν χωράνε πουθενά, παλιά παιχνίδια, τρόφιμα που σαπίζουν στο ψυγείο, φάρμακα που λήγουν στα συρτάρια.... Δυστυχώς σχεδόν καθημερινά πλάι στους κάδους ανακύκλωσης και απορριμμάτων συναντώ σακούλες γεμάτες παιχνίδια και ρούχα που θα μπορούσαν να δώσουν χαρά σε πολλούς ανθρώπους. Πολλές φορές είναι τοποθετημένες, ανοικτές με καλή πρόθεση μήπως περάσει κάποιος και τα πάρει όμως τις περισσότερες φορές τα παίρνει η βροχή, τα αδειάζει κάποιος περίεργος περαστικός και τελικά καταλήγουν στις χωματερές. Γιατί λοιπόν να μην ενδιαφερθούμε και να δώσουμε λίγο από τον χρόνο μας, να αναζητήσουμε έναν κοντινό κέντρο συλλογής αγαθών για τους φτωχούς και να κάνουμε μια καλή πράξη.
 
Σχεδόν όλες οι ενορίες συλλέγουν υλικά αγαθά για τους φτωχούς και διοργανώνουν συσσίτια. Ας κάνουμε λοιπόν τον κόπο να πάρουμε ένα τηλέφωνο στην ενορία της γειτονιάς (όλα τα τηλέφωνα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο) και να ενημερωθούμε για τα σημεία συγκέντρωσης. Για παράδειγμα στο Βύρωνα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (Νέας Εφέσου 15), γίνεται σημαντικό έργο κι όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει ιδίοις όμμασι κάθε Σάββατο 9:00-12:00 που πραγματοποιείται η συλλογή και η διανομή των ενδυμάτων. Στον περιβάλλοντα χώρο του παρεκκλησίου υπάρχει ιματιοθήκη, όπου μπορούν οι μη έχοντες να επιλέξουν όσα ρούχα επιθυμούν. Μιλώντας με την υπεύθυνη- εθελόντρια της ιματιοθήκης, μου είπε ότι κάποτε οι προσφορές ήταν τόσες πολλές ώστε έδιναν όπου υπήρχε ανάγκη, σε άλλες ενορίες, σε ιδρύματα και ιεραποστολές. Τώρα δυστυχώς οι προσφορές δεν αρκούν ούτε για τους φτωχούς της ενορίας, ενώ οι εκκλήσεις για βοήθεια, κυρίως από οικογένειες με μικρά παιδιά έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Όποιος επιθυμεί να προσφέρει μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 2107646460 και 2107660943. Για να ενημερωθείτε σε ποιες εκκλησίες πραγματοποιούνται συσσίτια πατήστε  εδώ.
 
Αναζητείστε επίσης «κοινωνικά φαρμακεία» που έχουν στηθεί σε πολλούς δήμους. Μιλώντας πάλι για την δική μου γειτονιά, το Βύρωνα, έχει στηθεί εθελοντικά ένα φαρμακείο αλληλεγγύης για ανέργους και άπορους που έμειναν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η έδρα του βρίσκεται Ελλησπόντου 12 και  το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2107628209 και 6977747431. Το φαρμακείο συγκεντρώνει φάρμακα και υγειονομικό υλικό και εξυπηρετεί ανασφάλιστους πολίτες ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους. Μάλιστα εθελοντές παραλαμβάνουν τα φάρμακα από το σημείο που θα τους υποδείξετε.
 
Άλλοι φορείς που γνωρίζω και εγγυούμαι προσωπικά ότι γίνεται πολύ σπουδαίο έργο και  που μπορείτε να προσφέρετε όσοι επιθυμείτε είναι οι εξής:
  • «Κιβωτός του κόσμου»,Ζηνοδώρου 3, Κολωνός, Αθήνα, πατήρ Αντώνιος Παπαϊωάννου, 2105141953- 2105141935. Η κιβωτός φιλοξενεί μεγάλο αριθμό παιδιών και προσφέρει ενδύματα και γεύματα σε χιλιάδες ανθρώπους.
  • Το ίδρυμα αστέγων του δήμου Αθηναίων, δέχεται προσφορές από ρούχα, σεντόνια, παπλώματα, 8:00-15:00 στην Πειραιώς 35. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2105239465 και 2105246516.
  • Ρούχα μεταχειρισμένα επίσης μπορείτε να αφήσετε στα κουτιά «με αγάπη», που έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία, με πρωτοβουλία της Μαρί Κυριακού και της εκπομπής «Μαζί με αγάπη». Κουτιά με αγάπη θα βρείτε στο εμπορικό κέντρο «Agora» στο Μαρούσι, στο εμπορικό κέντρο «Mall», στο Line Art , Αλίμου 42 στον Άλιμο και στην Θεσσαλονίκη στο κέντρο Mediterranean Cosmos.
 
Αυτές είναι μονο λίγες προτάσεις. Σίγουρα αν αναζητήσει κανείς μπορεί να βρει κι άλλους φορείς άλλα και μεμονωμένες οικογένειες που έχουν πραγματική ανάγκη. Και μη ξεχνάμε ότι αυτό που δεν χρειαζόμαστε πια, μπορεί να δώσει χαρά σε έναν άνθρωπο που περνάει δύσκολα !
 
 
Μαρίνα Αυγερινού  
 
 
Your rating: None Average: 5 (7 votes)