Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020


Rainy Days And Mondays, always get me down

 
Βρέχει σήμερα και ίσως είναι ευκαιρία να μιλήσουμε για τους Carpenters.
 
Δεν θα μακρηγορήσω εξηγώντας τα αισθήματά μου για τ’ αδέλφια Κάρεν και Ρίτσαρντ Κάρπεντερ καθώς η εφηβεία μου είναι σημαδεμένη με τα τραγούδια τους, τη δεκαετία του 70 στον Καναδά. Δεν γράφω τη δικη μου αυτογραφία. Θέλω απλά να συστήσω σε όσους δεν τους γνωρίζουν ή τους έχουν ξεχάσει, τραγούδια μιας αθώας εποχής…
 
 
 
Carpenters”, χωρίς άρθρο, χωρίς το “The” μπροστά, έτσι επιθυμούσαν οι Karen και Richard Carpenter. Θεώρησαν ότι το επίθετό τους σκέτο τους έδινε μια πιο “hip” εκδοχή. Σε μια δεκαετία που η μουσική που επικρατούσε ήταν δυνατή και άγρια, με άλλα λόγια επικρατούσε το “ROCK”, ένα συγκρότημα “pop” και “easy-listening” κατάφερνε να επικρατήσει στα charts του “America’s Top 40”.
 
 
Όλα αυτά, όχι τυχαία, καθώς η Κάρεν έχοντας ευρύ φάσμα φωνητικών ικανοτήτων και ο Ρίτσαρντ γράφοντας τραγούδια “χτισμενα” πάνω σε αυτό… οι Carpenters άφησαν μια ιστορία με επιτυχίες όπως… 
 
 
-(They Long To Be) Close To You      (1970  #1 για 4 εβδομάδες στα charts)
 
-We’ve Only Just Begun      (1970   #1 Billboard)
 
-Rainy Days And Mondays    (1971   #1Billboard)
 
-Yesterday Once More     (1973  #1 Billboard)
 
-Please Mr. Postman      (1974   #2 billboard)
 
Η καριέρα τους ξεκίνησε το 1969. Κατάφεραν να πάρουν 4 βραβεία Grammy to 1970  για το καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο συγκρότημα, καλύτερο Duo, καλύτερο Pop-Album και καλύτερο Pop-τραγούδι (Close To You).
 
Στα 14 χρόνια που κράτησε η καριέρα τους, άφησαν πίσω τους 11 albums, 100 εκατομμύρια πωλήσεις σε δίσκους σε Αμερική, Καναδά, Αγγλία, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ολλανδία και Βέλγιο.
 
Το συγκρότημα ΑΒΒΑ αναγνώρισε ότι οι Carpenters επηρέασαν το μουσικό τους στυλ και το τραγούδι Waterloo, που κέρδισε το 1974 το διαγωνισμό στην Eurovision.
 
Η καριέρα τους τελείωσε απότομα, με τον θάνατο της Κάρεν το 1983 σε ηλικία 32 ετών από καρδιακή ανακοπή που οφειλόταν σε νευρική ανορεξία.
 
Εκτεταμένη κάλυψη στον τύπο και στην τηλεόραση βοήθησε πολύ κόσμο να καταλάβει την νευρικη ανορεξια, που έως τότε δεν αντιμετωπιζόταν σαν ασθένεια, καθώς και πολλούς επώνυμους να μιλήσουν για την περιπέτειά τους όπως η Πριγκίπισσα Νταϊάνα.
 
Την επόμενη φορά που θα ψάξετε να στείλετε ένα αφιέρωμα στο facebook με κάποιο τραγούδι που αγαπάτε, μπείτε στο youtube, μαγευτείτε με τους Carpenters και ακούστε τη φωνή της Κάρεν σαράντα χρόνια μετά, γιατί …οι βροχερές μέρες και οι Δευτέρες πάντα με ρίχνουν. Εσάς;
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Solitaire         (Με σπάνιες φωτογραφίες)
 
 
 
zGiEzKb9eqke7oe3tP54u8L0o1_500.jpg  thumbnail.aspx_.jpg  987abbb5.jpg
 
 
 
Ακούστε την  Κάρεν σε μια σπάνια εκτέλεση του τραγουδιού  «Rainy Days And Mondays». 
Παίζει η ίδια τα drums (ντραμς) που ήταν η μεγάλη της αγάπη, με συνοδεία bass του Ρίτσαρντ.
Απολαύστε την γλυκιά, χαρακτηριστική φωνή της.
 
 
 
 
 
Angie Bournas

 

Your rating: None Average: 5 (16 votes)