Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019


Τί είναι το Ask;

 
Όπως έχουμε ήδη αναφερθεί και σε παλαιότερό μας άρθρο, το διαδίκτυο στις μέρες μας έχει πλέον όλο και περισσότερους οπαδούς, καθώς η χρήση του στην καθημερινότητά μας γίνεται όλο και πιο απαραίτητη. Εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές έχουν επενδύσει στο διαδίκτυο και στις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο αλλά και στις επιχειρήσεις, με στόχο κυρίως να απλοποιήσει την καθημερινότητά μας. Με συντονισμένη εργασία έχουν αναπτυχθεί νέες εφαρμογές και μηχανές αναζήτησης που με τη χρήση τους μπορούμε να βρούμε σχεδόν τα πάντα όπως πχ από μία τοποθεσία μέχρι και σπάνιες γνώσης σε βιβλία.
 
Μια πολύ έξυπνη και συνάμα χρηστική μηχανή είναι το ask.com . Δεν είναι τίποτα άλλο από μία μηχανή αναζήτησης, όχι όμως όπως το Google. Το ask.com βασίζεται στις ερωτήσεις των χρηστών και στις απαντήσεις που δίνουν άλλοι χρήστες στο σχετικό ερώτημα. Έτσι ο καθένας μπορεί να βρει όποια απάντηση θέλει δωρεάν για οποιοδήποτε θέμα, άμεσα και κυρίως γρήγορα. Στην ουσία δεν υπάρχει περιορισμός στα θέματα, καθώς οποιαδήποτε , στην κυριολεξία, απορία σας μπορεί ν’ απαντηθεί!
 
Δημιουργήθηκε το 1996 από τους Garrett Gruener and David Warthen στο Berkeley , California, όμως δεν είχε από την αρχή τη σημερινή του μορφή. Στα μέσα του 2010, λόγω ισχυρού ανταγωνισμού από τη Google απέκτησε, και ευτυχώς για εμάς τους χρήστες, τη σημερινή του ταυτότητα.
 
Φυσικά πολλοί ήταν αυτοί που ζήλεψαν την ιδέα και προσπάθησαν να την αφομοιώσουν στις δικές τους μηχανές αναζήτησης, με διάφορους τρόπους, κανένας όμως δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και φυσικά την πολύτιμη συμβολή τόσων εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών ώστε να αποτελέσει δυνατό ανταγωνισμό.
 
Αλλά ας δούμε λίγο πως λειτουργεί. Βασική προϋπόθεση για να θέσετε μία ερώτηση, ή να απαντήσετε στις ήδη υπάρχουσες είναι να φτιάξετε ένα λογαριασμό με τον οποίο θα έχετε ας πούμε ένα πρόσωπο στην κοινότητα και μια εικονική ταυτότητα. Η διαδικασία για τη δημιουργία του λογαριασμού είναι πολύ απλή, το μόνο που θα σας ζητηθεί είναι ένα email, το όνομα χρήστη και ο κωδικός πρόσβασης. Έπειτα μπορείτε να θέσετε την ερώτησή σας στο ανάλογο πεδίο, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε απορία σας. Καθώς οι απαντήσεις σας δίνονται από απλούς χρήστες, όπως θα είσαστε κι εσείς, αλλά με γνώσεις πάνω στο ερωτηθέν θέμα, να είστε σίγουροι πως η απάντηση που θα πάρετε θα είναι χρήσιμη. Καθώς θέτετε το ερώτημά σας, υπάρχει επιπλέον πεδίο σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε πιο συγκεκριμένη την ερώτησή σας , καθώς και πεδίο για να κατηγοριοποιήσετε το θέμα.
 
Εκ πείρας σας λέω πως δε θα χρειαστεί να περιμένετε πολύ για μια απάντηση! Μερικά λεπτά αργότερα θα ενημερωθείτε και μέσω email πως η ερώτησή σας έχει απαντηθεί. Φυσικά πάντα να περιμένετε πάνω από μία απάντηση καθώς όλοι οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα ν’ απαντήσουν. Εάν δεν είσαστε ικανοποιημένοι με τις απαντήσεις που πήρατε, στη δεξιά πλευρά της σελίδας σας βγάζει μια λίστα με παρόμοια ερωτήματα με το δικό σας, που λόγω της παλαιότητας τους, σίγουρα θα σας προσφέρουν περισσότερες γνώσεις επί του θέματος.
 
Θα σας πρότεινα ανεπιφύλακτα, αν φυσικά έχετε λίγο παραπάνω ελεύθερο χρόνο, να περιηγηθείτε στις ερωτήσεις άλλων χρηστών και τις επιμέρους απαντήσεις που έχουν λάβει, που αν μη τι άλλο θα σας προσφέρουν επιπλέον γνώσεις. Φυσικά μπορείτε να επιλέξετε θεματική κατηγορία ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας, και γιατί όχι, να απαντήσετε σε κάποια ερωτήματα, αν διαθέτετε την απαραίτητη γνώση. Γιατί ας μην ξεχνάμε, το ask.com είναι ζωντανό χάρη στους εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες από όλο τον κόσμο που μοιράζουν τις γνώσεις τους.
 
Ask.com λοιπόν.. Το βρήκαμε και σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα...
 
Καλή αναζήτηση…
 
 
John Pap – Μαρία Κοντογιάννη

 

Your rating: None Average: 4.4 (8 votes)