Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019


Αναπολήσεις των τότε και βίωση των νυν

Συγκεντρώσεις, πορείες, διαδηλώσεις, παράπλευρες ζημίες και οφέλη.
 
Στα μέσα του περασμένου μήνα κατέβηκα στο Σύνταγμα. Τότε που έγινε η μεγάλη συγκέντρωση των Αγανακτισμένων. Πολύς κόσμος. Άρχιζε από τους Στύλους και έφθανε μέχρι την Κοραή. Για να διασχίσω το πυκνό πλήθος, από το Ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ μέχρι τη Μ. ΒΡΕΤΤΑΝΙΑ έκανα περίπου 20 λεπτά.
 
Όταν έφθασα στην πάνω γωνία της Μ. ΒΡΕΤΤΑΝΙΑΣ, κοντοστάθηκα. Θυμήθηκα ότι πριν 46 χρόνια, στο ίδιο σημείο, ανεβασμένος στις πλάτες των συμφοιτητών μου της ΑΣΟΕΕ, ανάμεσα στους τότε συντρόφους, κρατούσα μία σχισμένη εφημερίδα. Ήταν ΤΑ ΝΕΑ, η κορωνίδα των εντύπων του γνωστού συγκροτήματος ΔΟΛ. Μέσα σε μια νύκτα άλλαξε στρατόπεδο και πήγε με τους αποστάτες κι εμείς, με ό,τι λεφτά είχαμε, αγοράζαμε ΤΑ ΝΕΑ και τα σκίζαμε. Ευτυχώς, ζει ο Μητσοτάκης για να το επιβεβαιώσει. Εγώ πάντως από τότε, δεν ξαναγόρασα ΝΕΑ, ούτε και για τις μικρές αγγελίες. Πιστεύω ακράδαντα ότι το συγκρότημα εξακολουθεί να ΔΟΛοπλοκεί.
 
Αναλογίστηκα πως περίπου μισόν αιώνα βρίσκομαι στους δρόμους ανέστιος και φερέοικος. Επιλογή μου! Από τότε μέχρι σήμερα έχω δει και έχω λάβει μέρος σε πολλές συγκεντρώσεις, οι οποίες ομολογουμένως θα χρειάζονταν μια δεύτερη ανάγνωση. Δηλαδή, δεν αναπέμπουν όλες θυμιάματα στη Δημοκρατία. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Αδαμάντιος Κοραής έλεγε πως πρώτα πρέπει να μορφωθούν οι Έλληνες και μετά να ελευθερωθούν. Εξαιρώ ρητά τη συγκέντρωση που έγινε μετά την πτώση της χούντας. Τότε που αι γενεαί αι πάσαι, κοντά ένα εκατομμύριο κόσμος, βγήκαν στον δρόμο γιατί είχαν αποκτήσει την ελευθερία τους. Βεβαίως τότε “κατά σύμπτωση”  επέστρεψε και ο μεγάλος Εθνάρχης, που είχε φύγει ως Τριανταφυλλίδης. Ειρήσθω εν παρόδω ότι στο μεταξύ έχουν ανοίξει τα Αρχεία και αποδεικνύεται ότι  με επιστολή του στον Π. Κανελλόπουλο, ο Κων. Καραμανλής είχε προτείνει μία χούντα “λάιτ”. Αδιαμφισβήτητος δημοκράτης, μεγάλος Ηγέτης, αλλά με σημαδεμένη τράπουλα, άλλως στημένο παιχνίδι.
 
Όταν αξιολογώ διαχρονικά τις συγκεντρώσεις, διαπιστώνω με λύπη πως στήνεται πάντα το ίδιο σκηνικό. Συγκεκριμένα, όταν η εκάστοτε εξουσία, ανεξαρτήτως χρώματος (πράσινη, γαλάζια, αλλά και κατά πλήρη απόδειξη κόκκινη)  ζοριστεί, αμολά στη συγκέντρωση τα εκπαιδευμένα σκυλιά της, τους παρακρατικούς. Τα δικά της παιδιά, που δεν εργάζονται τζάμπα. Οι παρακρατικοί έχουν σαφείς εντολές να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να επέμβει η Αστυνομία, να επαναφέρει τον Νόμο και την Τάξη! Από κοντά και οι γνωστοί – άγνωστοι Αναρχικοί! Οι Μπαχαλάκηδες, ένα νέο υβρίδιο. Ο μεγάλος Μάνος Χατζηδάκης έλεγε «Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακές μας»!
 
Δεν αντέχω στον πειρασμό να μην ανατρέξω στην υπόθεση Λαμπράκη, που τη θυμήθηκα πρόσφατα. Είναι τρομακτική η σύνθεση των παρακρατικών και η άμεση συνεργασία τους με το επίσημο κράτος (ΚΥΠ, Αστυνομία κ.λπ). Ο εισαγγελέας Δελαπόρτας στην αγόρευση του, είχε πει μεταξύ άλλων: «Σήμερα ένα σύμφυρμα κλεφτών, βιαστών και δοσίλογων και κάθε είδους κακοποιών, εμφανίζεται ως προστάτης κοινωνικών καθεστώτων, ως φύλακας ιερών και οσίων και ως κέρβερος του Νόμου και της Τάξης.» Η Χρυσή Αυγή, βεβαίως, δημιουργήθηκε αργότερα. Από τότε μέχρι σήμερα είναι αδιαμφισβήτητη η συνεργασία κράτους και παρακράτους, με όλα βυθοκορήματα της κοινωνίας. Χωρίς να θυμάμαι λεπτομέρειες, το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται. Παλιότερα, πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι αναρχικοί και η Πλατεία Εξαρχείων.
 
Η διαλυμένη συγκέντρωση και οι καταστροφές είναι όπως η οικοδομή. Εκείνοι που σπάζουν και καταστρέφουν αποκτούν εισόδημα ως παρακρατικοί. Κι αυτοί που επισκευάζουν τα σπασμένα πληρώνονται από τους ζημιωθέντες καταστηματάρχες (τζάμια, μάρμαρα κ.λπ.) Οι καταστροφές και η αποκατάστασή τους συμβάλλει (!) στην καταπολέμηση της ανεργίας και αυξάνουν το εισόδημα κάποιων.
 
Στη διάλυση των συγκεντρώσεων τα μάλλα συμβάλλει και η κατανάλωση ληγμένων χημικών, τα οποία κανονικά έπρεπε να έχουν αποσυρθεί. Ανεξάρτητα από την αμβλυωπία του κ. Παπουτσή, η χρήση ληγμένων χημικών, ανακουφίζει τον κρατικό προϋπολογισμό. Ας μην ξεχνάμε και τις υπερωρίες των συνεργείων καθαριότητας. Χαμένοι είναι οι καταστηματάρχες και οι τραυματίες γενικώς.
 
Στα πρόσφατα επεισόδια της Πλατείας Συντάγματος, θέλω να κάνω μια καταγγελία. Βρέθηκα και πάλι στην πάνω γωνία της Μ. ΒΡΕΤΤΑΝΙΑΣ και είδα με τα ίδια μου τα μάτια τον Μίμη Ανδρουλάκη και την Μαρία Δαμανάκη να ψεκάζουν με ληγμένα χημικά μιαν ανυπεράσπιστη γυναίκα. Δεν φόραγαν μάσκες και γι’ αυτό τους αναγνώρισα. Ήθελαν να έχουν το κεφάλι τους ελεύθερο για να φωνάζουν «Εδώ Βουλή, των Ελευθέρων Βουλευτών των Ελεύθερων Αγωνιζόμενων Ελλήνων!» Μετά από λίγο κοιτάζοντας προς τον Άγνωστο Στρατιώτη, είδα δύο Χρυσαυγήτες να δίνουν οδηγίες στα ΜΑΤ, τα οποία τράβηξαν την αλυσίδα και οι Χρυσαυγήτες βρέθηκαν μπροστά στον κ. Παπουτσή. Γονάτισαν κι αυτός από την εσωτερική τσέπη του σινιέ κοστουμιού του, έβγαλε και τους διάβασε την ομιλία που είχε απευθύνει στα μέλη της ΕΦΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ω τέμπορα, Ω μόρες!
 
Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι όταν την περίοδο εκείνη σκοτώθηκε ο Σωτήρης ο Πέτρουλας, ήμουνα κοντά του και είχα πάθει μεγάλο σοκ. Την κατάστασή μου τη διέγνωσε ένας θείος μου, ο οποίος επέμεινε να πάω να συναντήσω ένα φίλο του Αστυνόμο. Πράγματι, πήγα στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, Σταδίου 10, συνάντησα τον Αστυνόμο, ο οποίος μου είπε επί λέξει τα ακόλουθα: «Νεαρέ, ξέρω καλά πως ό,τι και να σου πω, θα με γράψεις στα αρ…..ια σου. Θα με θυμηθείς αργότερα όμως. Αυτοί που σας καθοδηγούν στις συγκεντρώσεις, οι ινστρούχτορες, είναι αυτοί που θα πιάσουν τα πόστα και θα βολευτούν και σε σένα θα σε δέρνουν μια ζωή.»
 
Προχτές τον θυμήθηκα τον Αστυνόμο. Διαπίστωσα πως είχε δίκιο.

 

ΦΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

 

 

Your rating: None Average: 4.8 (6 votes)