Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019


Η οδοντιατρική στο Τουρκμενιστάν

 
Άρτι αφιχθείς από την Τουρκμενιστάνη, τη γη της θεόπνευστης Ρουχναμά, τη χώρα της απόλυτης δημοκρατίας και του λαοφιλούς ηγέτη της, του Γκουρμπαγκουλή Μπερντυμουχαμέντωφ, ο οποίος στις εκλογές της 12ης Φεβρουαρίου 2012 συγκέντρωσε το ταπεινό ποσοστό του 97,14 %, σκέφτηκα να σας μεταφέρω μερικές εντυπώσεις μου.
 
Η Ρουχναμά είναι κάτι σαν εθνική βίβλος, που έχει γραφεί από τον προκάτοχο του Γκουρμπαγκουλή, τον Τρισμέγιστο Νιγιάζωφ, και μιλά για το ένδοξο παρελθόν και το ακόμη πιό ένδοξο πεπρωμένο του δοξασμένου λαού της Τουρκμενιστάνης, για τη σεμνότητα των κορασίδων της χώρας, που όταν βλέπουν άνδρα κοκινίζουν και δαγκώνουν την άκρη του τσεμπεριού τους, που σέβονται τους γέρους και τις γριές και δεν αντιμιλούν ποτέ στον νοικοκύρη τους.
 
Η Ρουχναμά, το βιβλίο της ψυχής, διατίθεται σε πλειάδα ποσότητας και γλωσσών (όχι όμως στην ελληνική) εις το φιλοπερίεργο αναγνωστικό κοινό της αλλοδαπής. Όποιος ενδιαφέρεται να εντρυφήσει στην πνευματική αυτή τροφή μπορεί να το βρει στα αγγλικά στο turkmenistan.gov.tm/ruhnama/ruhnama-eng.html.
 
 
Στην τουρκμενική ιντελιγκέντσια του καθεστώτος έχει καλλιεργηθεί η εδραία πεποίθηση, ότι οι Τουρκμένοι είναι ο περιούσιος λαός, πράγμα που επισφραγίζεται και στην Ρουχναμά. Όχι μόνον οι Σελτζούκοι, αλλά άλλες 50 φύτρες κατάγονται από δαύτους, σύμφωνα με την ιερά βίβλο του μακαρίτη.
 
 
 
                          2.JPG
                                           Ίτε παίδες Τουρκμένων (Aşgabat)
 
 
 
Επί Νιγιάζωφ, ακόμη και όταν έδινες εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης έπρεπε να απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικές με τη Ρουχναμά, διαφορετικά σε έκοβαν. Ο δημοκρατικότατος Γκουρμπαγκουλής την έχει υποβιβάσει ελαφρώς, χωρίς όμως να ακυρώσει τις μεγάλες ιστορικές άλήθειες που κατέγραψε ο άλλοτε πελάτης του: ο εν λόγω Γκουρμπαγκουλής ήταν οδοντίατρος του Τρισμεγίστου, επειδή του έκανε καλά σφραγίσματα και κανα-δυό απονευρώσεις, ανέλαβε το υπουργείο Υγείας, και λίγο πριν αποδημήσει ο Νιγιάζωφ εις Κύριον (ήγουν, Γιαραμπήν), ο Γκουρμπαγκουλής ήταν ο μόνος που κλήθηκε από τον ετοιμοθάνατο στο κρεββάτι του πόνου, να του συμπαρασταθεί. Εκεί μάλλον ο Γκουρμπαγκουλής τον απείλησε ότι θα τον ξεδοντιάσει, κι έτσι ο Τρισμέγιστος ανέθεσε καθήκοντα Μεγίστου στον Γκουρμπαγκουλή. Ακούγεται ότι ήταν και εξώγαμος γιος του, γιατί υπάρχει σχετική φυσιογνωμική ομοιότης, αλλά αυτά είναι αισχρότητες της αντιπολίτευσης...
 
Για να επανέλθουμε στις εκλογές: Στην "προεκλογική" περίοδο εμφανίστηκαν άλλοι επτά υποψήφιοι παρά τω Γκουρμπαγκουλίω ντε Μπερντυμουχαμέντοφ, παντελώς άγνωστοι εις το ευρύ Τουρκμενικόν κοινόν, κάτι κοινοτάρχες Κωλοπετινίτσης και περιχώρων... Ναι μεν υφίσταται πολυκομματισμός δυνάμει προεδρικού φετφά από τον Ιανουάριο 2012, πλην όμως ουδέν άλλον κόμμα ενεφανίσθη (και πως θα μπορούσε άλλωστε, αφού άμα τη εμφανίσει, θα ακολουθούσε η εξαφάνιση των στελεχών...). Έβγαιναν λοιπόν οι "υποψήφιοι" στο κρατικό κανάλι (που δείχνει μόνο τον πρόεδρο, μέλη του κόμματος, στρατογκαβλίοντες και προσκυνητάς του Μεγίστου, καθώς και πληθώρα χοροεσπερίδων προς τιμήν του τελευταίου) και δήλωναν ότι αισθάνονται ανάξιοι της ψήφου του λαού, δια τούτον, παρακαλούνται οι ψηφοφόροι όπως επαναψηφίσουν τον Γκουρμπαγκουλή... (Δεν αποκλείεται και στις δικές μας εκλογές να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους).
 
 
 
                          3.JPG
 
                                                       Camel trophy (Merv)
 
 
 
Και η Δύση το βουλώνει, καθώς η χώρα έχει τόσο αέριο, όσο και το σύνολο του μεθανίου που έχει εξωθηθεί από τους πισινούς ολάκερης της ανθρωπότητας από την εμφάνιση του Homo Erectus και εντεύθεν...
 
Πέρασα καλά πάντως, διότι εκτός από την Ασγαβάτη, την πρωτεύουσα, επεσκέφθην κι άλλες δύο πόλεις, την Μαρύ & το Ντασογκούζ. Στην πρώτη σε απόσταση 30 χλμ πήγα στην αρχαία Μερβ, την Αλεξάνδρεια τη Μαργιανή, που μετά μετονομάστηκε σε Αντιόχεια λόγω του εκεί συνώνυμου Σελευκίδος. Πρόκειται για τεράστιο, πλην αναξιοποίητο αρχαιολογικό χώρο, όπου έχουν μείνει μόνο τείχη και τοίχοι.
 
 
 
                           4.JPG
 
                                       Αρχαιολογικός χώρος Αντιόχειας Μαργιανής
 
 
 
Λαός που δεν πληρώνει για θέρμανση, νερό και ρεύμα, λαός που δίνει 0,10 Ευρώ για ένα λίτρο βενζίνης, λαός χωρίς άστεγους, γιατί να διαμαρτυρηθεί για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;;; Όλα δουλεύουν ρολόι στους δρόμους, Παναγίτσες οι πάντες, πεζοδρόμια τεράστια, καθαριότητα, αλλά παράλληλα μισθοί πείνας, και εγκατάλειψη στην περιφέρεια. Ο Γκουρμπαγκουλής ενδιαφέρεται μόνο για την πρόσοψη.
 
 
 
Απόστολος των Εθνών 
Your rating: None Average: 4.4 (11 votes)