Σαββάτο 11 Ιανουαρίου 2020


17. Οι Σισοβάτ και οι Νοροντόμ (Καμπότζη)

 
Κατά το σύνταγμα της Καμπότζης, ο βασιλικός θρόνος δεν είναι αυστηρά κληρονομικός, αλλά ο εκάστοτε μονάρχης εκλέγεται από ένα συμβούλιο αποτελούμενο από τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, δύο Βουδιστές ηγούμενους και άλλα τέτοια προσώπατα. Πρέπει, όμως, ο μονάρχης να ανήκει σε μια από τις τρεις ιστορικές δυναστείες της Καμπότζης: Τους Αν Ντούονγκ (που έχουν εκλείψει), τους Σισοβάτ και τους Νοροντόμ. Φαίνεται πως από την Καμπότζη μάθαμε και εμείς στην Ελλάδα, ότι οι ηγέτες πρέπει οπωσδήποτε να προέρχονται από τζάκια...
 
Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, όταν υπήρχε ακόμη η γαλλική αποικιοκρατία, βασιλιάς ήταν ο Μονιβόνγκ Σισοβάτ. Το κυριότερο βασιλικό καθήκον τότε ήταν οι τελετουργίες και, προ πάντων, η διατήρηση του βασιλικού μπαλέτου της Πνομπένχης.
 
Το 1941 οι Γάλλοι, θέλοντας να δοθεί ο θρόνος σε ακόμη πιό υπάκουο άτομο από τον Μονιβόνγκ, ανέδειξαν βασιληά τον 19χρονο Σιχανούκ Νοροντόμ. Την πάτησαν άγρια όμως.
 
Όπως ήταν κοντούλης και γοητευτικός, ο Σιχανούκ είχε εντυπωσιάσει τη γυναίκα του γάλλου διοικητή της Καμπότζης, η οποία αναφώνησε: “Comme il est mignon cet petit!..” (“Τι νοστιμούλης που είναι αυτός ο μικρός!..”) Δυστυχώς, όμως, έπεσαν έξω και βρήκαν το διάολό τους με τον Σιχανουκίσκο τους τον mignon, ο οποίος, αφού έκατσε πρώτα μερικά χρόνια στα αυγά του κάνοντας το κοροΐδο και ασχολούμενος, φαινομενικά, μόνον με το μπαλέτο, μέχρι να μάθει τις πονηριές, ξεκίνησε το 1950 μια φοβερά καλοστημένη διεθνή εκστρατεία, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη ανεξαρτησία της Καμπότζης, το 1953.
 
Σημειωτέον, ότι ποτέ δεν συγχώρησαν οι Σισοβάτηδες ότι τους προσπέλασε ο Σιχανούκ στη διαδοχή το 1941. Γιαυτό, κατά καιρούς έκαναν διάφορα πραξικοπήματα και συνομωσίες εναντίον του. Έτσι, το καθαρά αμερικανόφιλο πραξικόπημα του 1970, τότε που ο Λον Νολ ανέτρεψε τον Σιχανούκ ενώ ο δεύτερος ήταν σε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, οργανώθηκε από έναν Σισοβάτη, τον Σιρί Ματάκ, ο οποίος είχε αναδειχθεί στον πιό πλούσιο επιχειρηματία της χώρας την εποχή εκείνη.
 
Τελικά, ο Σιρί Ματάκ εκτελέστηκε από τους Ερυθρούς Χμερ, όταν αυτοί κατέλαβαν την εξουσία το 1975, ο δε Λον Νολ πρόλαβε και το έσκασε. Κατέφυγε στη Χαβάη, όπου οι Αμερικανοί του έδωσεν 500.000 δολάρια για τις υπηρεσίες του ως εθνοσωτήρα.
 
 
Γεράσιμος Φουρλάνος   (www.fourlanos.com)

 

Your rating: None Average: 4.7 (3 votes)