Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019


Ξενάγηση στη Θάλασσα των Κοραλλιών

Ανάμεσα στην Αυστραλία και τη Νέα Καληδονία, 200-700 ναυτικά μίλια ανατολικά και νότια από τις άκρες του Great Barrier Reef (Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου), εκτείνεται μια από τις ομορφότερες θαλάσσιες τοποθεσίες του νότιου Ειρηνικού: η Θάλασσα των Κοραλλιών, Coral Sea για τους αγγλόφωνους.

Μια υδάτινη έκταση 780.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, διάσπαρτη με κοραλλιογενείς υφάλους, ατόλες και νησίδες που εμφανίζονται, μεταβάλλονται και εξαφανίζονται ανάλογα με τα κέφια των καλοκαιρινών κυκλώνων.

marinereserve5.jpg

Μορφολογικά, πρόκειται για εξάρσεις με κοραλλιογενή υφή που αναδύονται από τα βάθη του ωκεανού για να ξενεγκρεμιστούν πίσω σ'αυτόν με κάθετους τοίχους πολλών εκατοντάδων μέτρων.

Οι ύφαλοι και οι ατόλες στην κορυφή των συστημάτων κατά κανόνα σχηματίζουν αβαθείς, σμαραγδένιες λιμνοθάλασσες που περιβάλλονται από ένα κοραλλιογενές φράγμα, πριν από την ανοιχτή θάλασσα.

new.jpg

Πανέμορφα κομμάτια βυθού, πλούσια σε χρώματα, θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν το άπιαστο όνειρο.

Το "Holly Grail" (Ιερό Δισκοπόηρο) κάθε υποβρύχιου εξερευνητή και λάτρη της θαλασσινής περιπέτειας!

Το ονόματά τους, εξωτικά όσο και οι ίδιες οι τοποθεσίες: Diamond Islands, Elizabeth and Lihou reef marine reserves, Flinter's Key, Marion reef, Dart reef, Shark and Osprey reefs και πολλοί ακόμη τροπικοί ύφαλοι, κάποιοι απάτητοι για χρόνια.

 

Ύφαλος Όσπρεϊ

 

Ο βορειότερος ύφαλος της Θάλασσας των Κοραλλιών είναι ίσως και ο πιο εντυπωσιακός.

Με απαράμιλλη φυσική διαμόρφωση και τοποθετημένος στο σημείο συνάντησης του Ειρηνικού με τον Ινδικό ωκεανό, με ισχυρά ρεύματα και έντονα φυσικά φαινόμενα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, αποτελεί πόλο έλξης σχεδόν για όλα τα πλάσματα του ωκεανού και μάλιστα στα μεγαλύτερά τους μεγέθη.

3.jpg

Ο ύφαλος Όσπρεϊ ( Osprey Reef) βρίσκεται σε νότιο γεωγραφικό πλάτος 130 50' και γεωγραφικό μήκος 1460 35', περίπου 330 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Κερνς της πολιτείας του Κουίνσλαντ (Queensland), 150 χιλιόμετρα ανοιχτά από το θαλάσσιο πάρκο του Great Barrier Reef και 550 χιλιόετρα βορειοδυτικά των πάρκων Goringa-Herald και Lihou Reef National Nature Reserves.

Πρόκειται για έναν απομονωμένο ωκεάνιο ύφαλο.

Το σχήμα του είναι ελλειπτικό, σχεδόν ρομβοειδές και έχει έκταση 195 τ.χλμ.

Το μήκος του είναι 25 χλμ. και το πλάτος του πέριπου 12 χλμ.

Κανένα σημείο του δεν βρίσκεται έξω από το νερό, αν και σε αρκετές περιπτώσεις οι κοραλλιογενείς σχηματισμοί φτάνουν λίγα εκατοστά πάνω απο την επιφάνεια της θάλασσας.

4.jpg

Αναδυόμενος από ένα ηφαιστειακό υποβρήχιο βουνό, ο ύφαλος σχηματίζει απότομους "τοίχους": τα νερά γύρω από τον Όσπρεϊ γκρεμίζονται σε βάθος 1.000 μέτρων, σε μικρή απόσταση από τις άκρες του υφάλου.

Αντίθετα, η λιμνοθάλασσα στο κέντρο του είναι ένα πανέμορφο, φιλικό περιβάλλον.

Σχεδόν εντελώς αποκομμένη απο την ανοιχτή θάλασσα - υπάρχει μόνο ένα πέρασμα δυτικά- με μέγιστο βάθος 30μ. , σχηματίζει ένα ξεχωριστό οικοσύστημα χρωμάτων, χλωρίδας και πανίδας.

Στα διαλείμματα ανάπαυλας εκεί από την αγριάδα του ωκεανού, την ονομάσαμε "Παιδική Χαρά".

Ο Όσπρεϊ ριφ αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ωκεάνιου υφάλου, με σπάνιες τοπογραφικές ιδιαιτερότητες και πληθυσμούς μεγάλων ψαριών που δεν απαντούν εύκολα αλλού.

Η απομακρυσμένη τοποθεσία, ελάχιστα προσβάσιμη στη διάρκεια του χρόνου και η έλλειψη αλιευτικής πίεσης που απορρέει από αυτό το γεγονός, έχουν συμβάλει σοβαρά στη δημιουργία ή μάλλον στη διατήρηση μιας από τις τελευταίες ανεξερεύνητες ζούγκλες του πλανήτη.

Ένας ξεχασμένος υποβρύχιος παράδεισος.

5.jpg

Στα νερά γύρω από τον ύφαλο συχνάζουν φάλαινες φυσητήρες, φάλαινες-πιλότοι, αρκετά είδη δελφινιών, φαλαινοκαρχαρίες, μάντα, μάρλιν και ιστιόψαρα (μεγάλα ωκεάνια ζαργανοειδή που μοιάζουν με ξιφία) και βέβαια... καρχαρίες.

"Αυτόχθονες", από όλα τα είδη, στα μεγαλύτερα μεγέθη, σε απίστευτους αριθμούς.

6.jpg

Η παρουσία των καρχαριών, συνδιασμένη με την ύπαρξη μεγάλων κοπαδιών από τόνους και μπαρακούντα έχει ως αποτέλεσμα ο ύφαλος Όσπρεϊ να είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς των εραστών της περιπέτειας, της υποβρύχιας κινηματογράφησης, φωτογραφίας και ψαρέματος.

Ο ύφαλος Όσπρεϊ θεωρείται το καλύτερο μέρος στον πλανήτη για αυτούς που ενδιαφέρονται να κολυμπήσουν με τους "υπέροχους άγριους".

Αλλά αυτό θα το δούμε στην πορεία...

 

Βουτιές στον ύφαλο

Ο υποβρύχιος επισκέπτης αυτών των υφάλων στην πρώτη του επαφή, ειδικά αν αυτή συνδιάζεται με το τζετ λαγκ του τεράστιου ταξιδιού, νιώθει ότι κολυμπάει ανάμεσα σε μια ευχάριστη, ζεστή, πολύχρωμη παραίσθηση. Σ' ένα υποβρύχιο παραμύθι...

Στην πιο πεζή περίπτωση, σ' ένα ντοκιμαντέρ του BBC... Κοράλλια σε όλες τις αποχρώσεις, τα ψάρια το ίδιο, παντού...

Ο υποβρύχιος επισκέπτης αυτών των υφάλων στην πρώτη του επαφή, ειδικά αν αυτή συνδυάζεται με το τζετ λαγκ του τεράστιου ταξιδιού, νιώθει ότι κολυμπάει μέσα σε μια ευχάριστη, ζεστή, πολύχρωμη παραίσθηση.

Σ' ένα υποβρύχιο παραμύθι.

Στην πιο πεζή περίπτωση σ' ένα ντοκιμαντέρ του BBC...

Κοράλλια σε όλες τις αποχρώσεις, τα ψάρια το ίδιο, παντού.

2.jpg

Είδη διάσημα, αφήνουν τον δύτη να τα πλησιάσει σε απόσταση επαφής.

Ναπολέοντες ( maori wrasse/opthalmolepis linolatus), πέστροφες των κοραλλιών (coral troup/ prectropomus laevis), καραγκιδες (giant trevally/ caranx ignobilis), μπαρακούντα (sphyraena sphyraena), σε μεγάλα μάλιστα μεγέθη, είναι ένα θέαμα εκπληκτικό και πρωτόγνωρο για τον στερημένο από τέτοια Μεσογειακό δύτη. 

7_2.jpg

Ο πλούτος της ζωής και η καθαρότητα αυτών των νερών είναι κάτι το ανεπανάληπτο. Ας ελπίσουμε ότι θα παραμείνει έτσι.

Η δύναμη του ωκεανού αποτελεί εγγύηση γι' αυτό, αν και ο άνθρωπος έχει δείξει συχνά στο παρελθόν την ικανότητά του στην αυτοκαταστροφή...

 

Χορεύοντας με τους καρχαρίες

Τη δεκαετία του '70, σε ιδιαίτερα εμπνευσμένες στιγμές της κρατικής τότε τηλεόρασης, είχαν προβληθεί τα υποβρύχια ντοκιμαντέρ του Ζακ- Ιβ Κουστό.

Σε αυτά είχαμε θαυμάσει τους δύτες του "Καλυψώ" να κολυμπούν με άνεση ανάμεσα στους καρχαρίες, δείχνοντάς μας την αλήθινή ταυτότητα του υπέροχου ζώου: ένας παρεξηγημένος άγριος.

Δυστυχώς, λίγα χρόνια μετά, ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ με τα "Σαγόνια του Καρχαρία" έκανε τεράστια επιτυχία και μια αντικαρχαριακή υστερία ξέσπασε στον πλανήτη Γή...

8.jpg

Στις μέρες μας, με την υπερβολική συνειδητοποίηση του ανθρώπου να κυριαρχεί, οι πεποιθήσεις δείχνουν να αλλάζουν, αν και ο μέσος θνητός εξακολουθεί ν αθεωρεί τιν καρχαρία ένα αιμοβόρο τέρας.

Η εμπιερία να κολυμπήσουμε στον ίδιο χώρο μαζί τους, σε ένα από τα πιο δικά τους κομμάτια του πλανήτη, είναι σίγουρα αφυπνιστική.

Ο αρχικός φόβος μετατρέπεται σε δέος, μετά σε σεβασμό, στο τέλος σε θαυμασμό για αυτό το απόλυτα υδροδυναμικό πλάσμα που κολυμπάει αρμονικά και κυρίαρχα στον ωκεανό χιλιάδες χρόνια τώρα...

 

Πηγή: http://www.kykladesnews.gr

 

 Μαρία Κοντογιάννη

 

 

 

 

Your rating: None Average: 5 (8 votes)