Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020


Οι δέκα πιο πολύχρωμες πόλεις στον κόσμο

Γιατί οι πόλεις να χουν χρώμα γκρίζο; Γιατί απομακρυνθήκαμε από τη φύση και σβήσαμε ακόμα και το χρώμα από τη ζωή μας; Κι όμως υπάρχουν πόλεις σ’ ολόκληρο τον κόσμο που μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής, από παλέτες ζωγράφων με τα πιο ωραία χρώματα.

 

1.Στο νούμερο 1, η πόλη Riomagiorre της Ιταλίας, μια από τις πιο γοητευτικές πόλεις του κόσμου. Η πολύχρωμη πόλη είναι χτισμένη πάνω στα καταπράσινα βράχια του Cinque Terre,  με θέα τα τυρκουάζ νερά.

Color1.img_assist_custom-515x640.jpg

Riomagiorre, Ιταλία

 

 

2. Willemstad, Curacao, ολλανδικές Αντίλλες. Η εκπληκτική ολλανδική αποικιακή αρχιτεκτονική, αναδείχτηκε στα μέσα του 17ου αιώνα και έχει τις καταβολές τις στην πρωτεύουσα των Ολλανδικών Αντιλλών, αντανακλώντας όλα τα χρώματα ενός τροπικού τοπίου.

 

Color4.img_assist_custom-600x450.jpg

Willemstad, Curacao, ολλανδικές Αντίλλες

 

 

3. La Boca, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή. Πρόκειται για την πιο πολύχρωμη φτωχογειτονιά της πρωτεύουσας της Αργεντινής. Στην γειτονιά αυτή εγκαταστάθηκαν Ιταλοί μετανάστες, γι’ αυτό και η αρχιτεκτονική έχει ευρωπαϊκό αέρα.

 

Color6.img_assist_custom-600x400.jpg

La Boca, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

 

 

4. Βρότσλαβ, Πολωνία. Η πόλη βρίσκεται στη νοτιοανατολική Πολωνία και είναι η πιο όμορφη πόλη της. Η πλατεία της πόλης χρονολογείται τον 12ο αιώνα. Έχει έντονο το ρωμαιοκαθολικό στοιχείο, με πολλούς καθεδρικούς ναούς σε έντονα χρώματα, απόλυτα εναρμονισμένους με την αρχιτεκτονική της πόλης.

 

Color8.img_assist_custom-600x398.jpg

Βρότσλαβ, Πολωνία

 

 

5. Longyearbyen, Svalbard, Νορβηγία. Η πόλη βρίσκεται στην παγωμένη Αρκτική και το λευκό τοπίο φωτίζουν τα πολύχρωμα κτήρια.

 

Color9.img_assist_custom-600x402.jpg

Longyearbyen, Svalbard, Νορβηγία

 

 

6. Νyhavn, Δανία. Το λιμάνι χτίστηκε τον 17ο αιώνα. Τα χρώματα των κτηρίων είναι πολύ εντυπωσιακά και συμπληρώνουν το όμορφο τοπίο με τα ξύλινα σκάφη.

 

Color10.img_assist_custom-600x387.jpg

 

 

 

7. Γκουαναχουάτο, Μεξικό. Η πόλη ιδρύθηκε το 1554, μια μικρή πόλη με ισπανική αποικιακή αρχιτεκτονική. Το όνομά του σημαίνει λόφος των βατράχων. Ο βάτραχος είναι σύμβολο σοφίας στο Μεξικό και τα πράσινα σπίτια ενισχύουν την προφανή έννοια.

 

Color13.jpg

Γκουαναχουάτο, Μεξικό

 

 

8. Λίμα, Περού. Δεν πρόκειται για τουριστικό προορισμό. Είναι μια φτωχή πόλη με πολλές αρχιτεκτονικές επιρροές. Το ισπανικό μπαρόκ, ο γαλλικός νεοκλασικισμός και η art nouveau, αναγνωρίζονται στα πολύχρωμα κτήρια.

 

Color14.img_assist_custom-600x400.jpg

Λίμα, Περού

 

 

9. Bryggen, Νορβηγία. Το όνομα της πόλης σημαίνει προβλήτα ή αποβάθρα και χτίστηκε το Μεσαίωνα. Υπήρξε σημαντικό λιμάνι για το διεθνές εμπόριο. Σήμερα τα ευθυγραμμισμένα πολύχρωμα κτήρια είναι πολυσύχναστα εστιατόρια, δίπλα στην ψαραγορά.

 

 

Bergen2.img_assist_custom-600x374.jpg

Bryggen, Νορβηγία

 

 

10. Jaipur, Ινδία. Οι ροζ αποχρώσεις χαρακτήρισαν την Jaipur, ροζ πόλη. Το έντονο χρώμα ενός επιβλητικού κτηρίου αρκεί για να χαρακτηρίσει μια ολόκληρη πόλη.

 

Color16.preview.jpg

Jaipur, Ινδία

 

Μια νοερή έστω βόλτα μέσα από φωτογραφίες σ’ αυτούς τους πολύχρωμους προορισμούς, μπορεί να μας κάνει να δούμε τον κόσμο πιο φωτεινό και να σκεφτούμε πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας στην πόλη που ζούμε, αν ήταν πολύχρωμη.

 

Πηγή: www.environmentalgraffiti.com

 

 

Μαρίνα Αυγερινού

 

 

Your rating: None Average: 5 (6 votes)