Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020


Τα Μνημεία των Αδικοχαμένων

 

Αδικοχαμένοι φαντάροι, άμαχος πληθυσμός, αθώοι πολίτες, άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, άδικα και βίαια, τόσο σε καιρούς πολέμου, όσο και σε περιόδους ειρήνης..
 
Μνημεία ανάπαυσης αδικοχαμένων ψυχών σε όλο τον κόσμο..
 
 
 
Το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
(φωτογραφία πάνω αριστερά)
 
Το μνημείο ιδρύθηκε στην Πλατεία Συντάγματος, μπροστά στη Βουλή των Ελλήνων (Παλαιά Ανάκτορα) και τα αποκαλυπτήριά του έγιναν στις 25 Μαρτίου του 1932 από την τότε κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου. Το μνημείο αποτελεί φόρο τιμής σε όλους τους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους υπέρ της πατρίδας μας. Το ανάγλυφο στο μνημείο αναπαριστά έναν νεκρό γυμνό πολεμιστή, ξαπλωμένο σε ένα εξόγκωμα του εδάφους, που στο ένα χέρι κρατάει ασπίδα και στο κεφάλι φορά περικεφαλαία. Εκατέρωθεν του μνημείου είναι χαραγμένες οι φράσεις "ΜΙΑ ΚΛΙΝΗ ΚΕΝΗ ΦΕΡΕΤΑΙ ΕΣΤΡΩΜΕΝΗ ΤΩΝ ΑΦΑΝΩΝ" και "ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ", φράσεις από τον "Επιτάφιο του Περικλή" του Θουκυδίδη.
 
 
 
 


Το Λιοντάρι της Λουκέρνης
 
 
1.jpg
 
Το Λιοντάρι της Λουκέρνης, γνωστό και ως το Μνημείο του Λιονταριού ή το "Lowendenkmal" στα γερμανικά, είναι σκαλισμένο πάνω σε ένα πρώην λατομείο ψαμμίτη κοντά στη Λουκέρνη της Ελβετίας, το 1820-21. Το λιοντάρι είναι λαβωμένο από ένα δόρυ, με το πόδι του στηρίζεται στην ασπίδα της γαλλικής μοναρχίας, ενώ ένα παλτό που φέρει ασπίδα της Ελβετίας των όπλων βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Τιμά τη μνήμη των σχεδόν 800 Ελβετών φρουρών που σφαγιάστηκαν το 1792 κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, όταν οι επαναστάτες επιτέθηκαν στο παλάτι Tuileries στο Παρίσι. Πάνω από το μνημείο, μια λατινική επιγραφή τιμά την πίστη και τη γενναιότητα των Ελβετών μισθοφόρων. 
 
 
 
Το μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου
 
2.jpg
 
Το μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου βρίσκεται στο κέντρο του Μανχάταν στην καρδιά του Ground Zero. Το μνημείο αποτελείται από δύο ρηχές πισίνες που βρίσκονται στο σημείο που υπήρχαν οι Δίδυμοι Πύργοι και αποτελούν φόρο τιμής στα θύματα που έχασαν τη ζωή τους την 11η  Σεπτεμβρίου, 2001, από την τρομοκρατική επίθεση, καθώς και απο το βομβαρδισμό του Εμπορικού κέντρου το 1993. Κάτω από το Memorial Plaza υπάρχει μουσείο που περιλαμβάνει έργα τέχνης, μαρτυρίες, προσωπικά αντικείμενα και εκφράσεις μνήμης για τα θύματα των τραγωδιών, καθώς και ιστορικά στοιχεία του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.
 
 
 
Το μνημείο των στρατιωτών και των ναυτικών.
 
3.jpg
 
Το μνημείο των στρατιωτών και των ναυτικών, που φτάνει τα 87 μέτρα ύψος, βρίσκεται στο κέντρο της Ινδιανάπολης. Κατασκευασμένο χρησιμοποιώντας γκρι ασβεστόλιθο και μπρούντζο, ολοκληρώθηκε το 1901 και τιμά την μνήμη των βετεράνων του αμερικανικού επαναστατικού πολέμου, ο οποίος διήρκεσε από το 1775 μέχρι το 1783. Ακριβώς πάνω από τη μέση του μνημείου, προεξέχουν τέσσερα τόξα – που αναπαριστούν το μπροστινό τμήμα του πλοίου - και συμβολίζουν αυτούς που χάθηκαν στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του πολέμου.
 
 
 
Οι γυναίκες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου
 
4.jpg
 
Οι γυναίκες του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου είναι ένα βρετανικό πολεμικό μνημείο που βρίσκεται στο Whitehall, στο Λονδίνο. Με ύψος 6,7 μέτρα, το σκούρο χάλκινο γλυπτό τιμά τη συμβολή των γυναικών στην πολεμική προσπάθεια. Διαθέτει 17 διαφορετικές ενδυμασίες και στολές που φορούσαν οι γυναίκες στις θέσεις εργασίας τους κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το γλυπτό ήταν προσφορά της βασίλισσας Ελισάβετ Β 'το 2005.
 
 
 
Στη μνήμη του Περλ Χάρμπορ
 
5.jpg
 
Το USS Arizona Memorial βρίσκεται στο Περλ Χάρμπορ στη Χονολουλού, Χαβάη. Επιπλέει πάνω από το σημείο στο οποίο βυθίστηκε το «USS Αριζόνα», ένα αμερικανικό ναυτικό θωρηκτό που βυθίστηκε μετά από την απρόσμενη επίθεση του Αυτοκρατορικού ιαπωνικού ναυτικού στις 7 Δεκέμβρη 1941. Το Περλ Χάρμπορ ήταν μία από τις χειρότερες ναυτικές καταστροφές στην αμερικανική ιστορία, 1.177 ναύτες σκοτώθηκαν στο USS Arizona κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Το ολόλευκο μνημείο που επιπλέει, μήκους 56 μέτρα, περιλαμβάνει ένα ιερό αφιερωμένο στους ναυτικούς που χάθηκαν, μαζί με ένα μουσείο με εκθέματα σχετικά με την επίθεση Περλ Χάρμπορ.
 
 
 
Το κάλεσμα της μητέρας πατρίδας 
 
7.jpg
 
Χτισμένο το 1967, το μνημείο της μητέρας πατρίδας βρίσκεται στο Volgograd της Ρωσίας. Τιμά την μνήμη της μάχης του Στάλινγκραντ, η οποία έλαβε χώρα το 1942 - 1943, όταν η Σοβιετική Ένωση πολέμισε τις ναζιστικές δυνάμεις που προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο της πόλης του Στάλινγκραντ, η οποία είναι τώρα γνωστή ως Volgograd. Το άγαλμα από την αρχή του ξίφους, έχει ύψος 85 μέτρα.  
 
 
 
Το μνημείο των βετεράνων του πολέμου της Κορέας
 
9.jpg
 
Το μνημείο βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, DC, και αποτελεί έκφραση ευγνωμοσύνης προς τους στρατιώτες των ΗΠΑ που έδωσαν τη ζωή τους για να αποκατασταθεί η ελευθερία στη Νότια Κορέα κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας, η οποία διήρκεσε από το 1950 μέχρι το 1953. Χτισμένο απο το 1986, το μνημείο αποτελείται από 19 αγάλματα από ανοξείδωτο χάλυβα που αντιπροσωπεύουν οπλισμένους στρατιώτες σε περιπολία εδάφους, φορώντας αδιάβροχα και κράνη. "Το έθνος μας τιμά τους γιους και τις κόρες της που απάντησαν στο κάλεσμα για να υπερασπιστούν μια χώρα που ποτέ δεν γνώρισαν και έναν λαό που ποτέ δεν συναντήθηκαν," αναφέρει μια επιγραφή στο μνημείο. Στη νότια πλευρά των αγαλμάτων έχει στηθεί ένας τοίχος από μαύρο γρανίτη μήκους 50 μέτρων με φωτογραφίες από τα πρόσωπα των νεκρών στρατιωτών και των ανθρώπους που εμπλέκονται στον πόλεμο, με αμμοβολή, επάνω στην επιφάνεια του.
 
 
 
Η αψίδα του θριάμβου
 
0.jpg
 
Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα του Παρισιού, η Αψίδα του Θριάμβου τιμά τη μνήμη ολόκληρου του γαλλικού στρατού. Βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Champs Elysees στο κέντρο της πλατείας του Charles de Gaulle, μια περιοχή γνωστή και ως Place de l'Etoile. Τα ονόματα των Γάλλων στρατηγών και των πολέμων στους οποίους πολέμησαν είναι χαραγμένα στο εσωτερικό της αψίδας, ενώ το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη βρίσκεται κάτω από το τόξο. Η Αψίδα του Θριάμβου χτίστηκε μεταξύ 1806 και 1808 και αρχικά τίμησε στρατιωτικές νίκες του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.
 
 
 
Το άγαλμα της Αγάπης και της Οδύνης
 
dd.jpg
 
Το άγαλμα της Αγάπης και της Οδύνης είναι μνημείο του Ολοκαυτώματος και βρίσκεται στην παραλία του Μαϊάμι στη Φλόριντα. Είναι περιτριγυρισμένο από μια περιοχή γεμάτη δένδρα και είναι  γνωστή ως ο Κήπος του Διαλογισμού. Το άγαλμα αποτελείται από 130 ανθρώπινες φιγούρες που σχηματίζουν ένα χέρι που φτάνει προς τον ουρανό. Οι φιγούρες είναι από μπρούντζο, και εμφανίζονται σε διάφορες μορφές πόνου, τρόμου και αγωνίας. Το μνημείο σχεδιάστηκε από μια επιτροπή επιζώντων του Ολοκαυτώματος το 1984 και αφιερώθηκε το 1990. Στο τείχος που περιβάλλει τη βάση του μνημείου είναι χαραγμένα τα ονόματα των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. 
 
 
 
Το μνημείο του Β’τμήματος
 
zz.jpg
 
Αυτό το όμορφο μνημείο αναπαριστά ένα φλεγόμενο ξίφος 5,5 μέτρων που αντιπροσωπεύει τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ που εμπόδισαν τα γερμανικά στρατεύματα να μπουν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Το μνημείο έγινε προσφορά από τον Πρόεδρο Franklin D. Roosevelt το 1936. Στις μέρες μας το μνημείο συμβολίζει εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και τον πόλεμο της Κορέας.
 
 
 
Μνημείο Πολέμου ANZAC
 
v.jpg
 
Ολοκληρώθηκε το 1934, και  χτίστηκε ως ανάμνηση των θυμάτων του στρατού της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας (ANZAC) και βρίσκεται στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας. Τιμά την Αυστραλιανή Αυτοκρατορική Δύναμη του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και περιλαμβάνει ένα μικρό μουσείο. Το μπροστινό μέρος του μνημείου διαθέτει ένα μεγάλο, τοξοειδές κίτρινο παράθυρο βιτρό και η θολωτή οροφή του είναι διακοσμημένη με 120.000 χρυσά αστέρια, που αντιπροσωπεύουν κάθε έναν από τους στρατιώτες εθελοντές της Νέας Νότιας Ουαλίας, που συμμετείχαν στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μπροστά από την είσοδο του μνημείου βρίσκεται η Λίμνη των Σκέψεων.
 
 
 
 
 
Μαρία Κοντογιάννη

 

Your rating: None Average: 5 (6 votes)