Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020


Θαλασσόκοσμος..ο υπέροχος κόσμος της Μεσογείου

Το Ενυδρείο Κρήτης CretAquarium στις Γούρνες, ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2005, αλλά ανανεώθηκε το 2009 με νέα ενυδρεία, νέα είδη και καινούργια εκπαιδευτικά προγράμματα. Ανήκει στην οικογένεια των μεγάλων Ευρωπαϊκών ενυδρείων και δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να κάνουν μία μοναδική «κατάδυση» στον υπέροχο θαλάσσιο κόσμο της Μεσογείου. Από τους μεγάλους θηρευτές καρχαρίες μέχρι τους μικροσκοπικούς ιππόκαμπους και τη φαντασμαγορία των μεδουσών, η ποικιλία της θαλάσσιας ζωής αναδεικνύεται με φόντο υποθαλάσσια τοπία της Κρητικής θάλασσας, όπως τα βράχια των Ματάλων (Νότια Κρήτη) και το βυθό του Βάι (Νοτιοανατολική Κρήτη).


Περιήγηση στη διαδρομή με τα ενυδρεία
Η σκηνογραφία της Μεσογείου ξετυλίγεται σε 60 ενυδρεία διαφόρων μεγεθών που κυμαίνονται από 125 ως 900.000 λίτρα και με συνολικό όγκο 1.700.000 λίτρα θαλασσινού νερού, δημιουργώντας 100 διαφορετικά σημεία παρατήρησης για 2,500 περίπου Μεσογειακούς και τροπικούς οργανισμούς. Ο επισκέπτης που επιθυμεί να περιεργαστεί το σύνολο των οργανισμών και των εκθεμάτων θα πρέπει να αφιερώσει περίπου 2 ώρες.

 

 

 

 

2 foto.jpg
Στη διαδρομή με τα ενυδρεία, σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα και πρωτοποριακές διαδραστικές εφαρμογές, όπως "info-points με οθόνες αφής, προβολές από video projectors, παρατηρήσεις μικροσκοπικών ειδών σε μικροσκόπια και στερεοσκόπια, παρατηρήσεις του εσωτερικού των ενυδρείων με περισκόπιο βαθυσκάφους συμπληρώνουν τη βιωματική εμπειρία του επισκέπτη, ενισχύουν την πληροφόρηση και υποστηρίζουν τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αντίληψης για τη δομή και τη λειτουργία του μεσογειακού θαλάσσιου οικοσυστήματος.

3 foto.jpg
Ξενάγηση
Στο Ενυδρείο διατίθεται σύστημα ατομικής και ομαδικής ακουστικής ξενάγησης σε 7 γλώσσες. Μικρές συσκευές χειρός που λειτουργούν απλά όπως το τηλέφωνο, δίνουν σε κάθε επισκέπτη τη δυνατότητα να εμπλουτίσει την επίσκεψή του με εξηγήσεις, σχόλια και εκλαϊκευμένες πληροφορίες, τις οποίες ακούει στο δικό του ρυθμό, πληκτρολογώντας απλά το νούμερο της δεξαμενής. Κατόπιν συνεννόησης η ξενάγηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και με προσωπικό ξεναγό στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Επιπλέον, μετά από έγκαιρο αίτημα μπορεί να διατίθεται προσωπικός ξεναγός και σε περισσότερες γλώσσες.


Εκπαιδευτικά Προγράμματα 
Το Ενυδρείο ως τμήμα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, πραγματοποιεί πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα με θέματα όπως:
Οι Μικροί Εξερευνητές (για μαθητές Νηπιαγωγείου)
Εμείς και η Θάλασσα  (για μαθητές Α & Β Τάξης Δημοτικού)
Ο Βυθός με τα χίλια πρόσωπα (για μαθητές Γ & Δ Τάξης Δημοτικού)
Μια θάλασσα γεμάτη ζωή (για μαθητές Ε & ΣΤ Τάξης Δημοτικού)-ΔΩΡΕΑΝ
Η Καρδιά του θαλασσόκοσμου (για μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου)

1 foto.jpg
Προσαρμοσμένα στο επίπεδο των μαθητών και στο αναλυτικό τους πρόγραμμα οι μαθητές όλων των βαθμίδων μπορούν να μάθουν για τα πιο σημαντικά φαινόμενα της φυσικής και της βιολογίας της θάλασσας. Ακόμα, το Ενυδρείο προσφέρει σε απομακρυσμένα σχολεία τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκπαιδευτική ξενάγηση με τη χρήση web camera. 
Επίσης, καθημερινά, προβάλλονται ντοκιμαντέρ σχετικά με το θαλάσσιο οικοσύστημα.

 

Διεύθυνση 
Θαλασσόκοσμος, Πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών, Τ.Θ. 2214, Ηράκλειο 71003

Για περισσότερες πληροφορίες 
Τηλ. 302810 337788

 

Μαρία Κοντογιάννη

Your rating: None Average: 5 (3 votes)