Κάθε άνθρωπος βιώνει τη μοναξιά του. Γι’ αυτό επιθυμεί την ένωση με έναν άλλο άνθρωπο διαφορετικού φύλου. Επιθυμεί να δημιουργήσει μια σχέση, να ξεπεράσει τη μοναξιά του με τη σχέση. Ο έρωτας είναι η σπίθα που δημιουργεί τη σχέση. Από εκεί και πέρα, η ανάπτυξη της σχέσης είναι υπόθεση και των δύο.

Κάθε άτομο που δημιουργεί μια σχέση, ήδη έχει κάποιες εδραιωμένες αντιλήψεις, για τον κόσμο, τη ζωή, τη θρησκεία, την πολιτική, τις σχέσεις με το άλλο φύλο κτλ. Γι’ αυτό, κάθε σύντροφος θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι εδραιωμένες αντιλήψεις/ πεποιθήσεις (π.χ. οι θρησκευτικές μας πεποιθήσεις), συνήθως δεν αλλάζουν, όσο πολύ κι’ αν αγαπάμε το σύντροφό μας.

Η δημιουργία της σχέσης συντελείται, όταν οι δυο σύντροφοι μετουσιώσουν τα συναισθήματα του έρωτα που τρέφουν ο ένας για τον άλλον, σε συμπεριφορά, σε πράξεις που εκφράζουν αγάπη. Όταν καθένας παραιτηθεί, ως ένα βαθμό, από το «Εγώ» χάριν του «Εμείς». Όταν υπάρχουν κοινά όνειρα και κοινές επιδιώξεις. Και για να υπάρξουν αυτά χρειάζεται αμοιβαιότητα και δέσμευση.

Ο έρωτας λοιπόν είναι αμοιβαιότητα και μόνον αμοιβαιότητα. Ποτέ μονομερής σχέση. Και επειδή συμβαίνει κάποιες φορές, «Εγώ» να είμαι ερωτευμένος με κάποιο πρόσωπο, ενώ το πρόσωπο αυτό δεν ανταποκρίνεται, δεν χρειάζονται πονηριές, εμμονές και εκβιασμοί. Η επιμονή, ίσως, είναι απαραίτητη στο φλερτ, όχι στον έρωτα. Στο φλερτ όσο χτυπάς την πόρτα, μπορεί ν’ ανοίξει, ενώ στον έρωτα, όσο χτυπάς την πόρτα, τόσο περισσότερο κλείνει. Είναι ανόητο και αδιανόητο να πεις στον άλλον, έλα να παντρευτούμε, θα με γνωρίσεις και «θα με ερωτευτείς» ή με τον καιρό «θα με αγαπήσεις». Κι’ αυτό, διότι ο έρωτας και η αγάπη δεν στηρίζονται σε μελλοντικές υποσχέσεις.

Η «σχέση ζωής» αναζητεί την ισορροπία ανάμεσα στην επιθυμία για ελευθερία και στην επιθυμία για συντροφικότητα. Ισορροπία ανάμεσα στο «Εγώ» και στο «Εμείς». Αυτή η ισορροπία αναδεικνύει την διαφορετικότητα των συντρόφων- διαφορετικότητα μέσα στη συντροφικότητα- και οδηγεί στην ολοκλήρωση. Στην περίπτωση αυτή, ο έρωτας υπερβαίνει- υπερβαίνει αλλά δεν ακυρώνει- την ανάγκη της αναπαραγωγής και την ανάγκη της ηδονής και βρίσκει το νόημα της ζωής, βρίσκει την ευτυχία στη σχέση και στη ζωή.

Ο έρωτας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο και στη διατήρηση της σχέσης. Όταν τα άτομα είναι ερωτευμένα, έχουν το ενδιαφέρον και την ενεργητικότητα να διαμορφώσουν τη σχέση τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργηθούν ανάμεσά τους συναισθήματα αγάπης, αφοσίωσης κτλ.. Έτσι, όταν έρθει ο χρόνος που το αρχικό πάθος θα έχει καταλαγιάσει, θα έχουν χτίσει μια σχέση με γερά θεμέλια, την οποία θα επιθυμούν να διατηρήσουν. Βέβαια, είναι δύσκολο να δημιουργήσει κάποιος μια σχέση ζωής, αλλά τα σημαντικά στη ζωή είναι δύσκολα.

Όλοι επιθυμούν την ιδανική σχέση, αλλά, μάλλον, ελάχιστοι κατορθώνουν να την δημιουργήσουν. Καθένας πορεύεται ανάλογα με τις αξίες του και τις επιδιώξεις του.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι:  κάποιος που είναι ανεύθυνος, ασυνεπής, ψεύτης, γκρινιάρης, μίζερος ή νοιώθει κουρασμένος, απογοητευμένος, ανώριμος, ανέραστος και άλλα παρόμοια, μπορεί να επιθυμεί μια σχέση που να έχει υπευθυνότητα, συνέπεια, ειλικρίνεια, ζωντάνια, ομορφιά, ωριμότητα, δημιουργικότητα, μια σχέση γεμάτη έρωτα; Αν κάποιος έχει τόσες και τόσες ελλείψεις, γιατί ζητάει έναν σύντροφο χωρίς ελλείψεις; Βέβαια, καθένας μπορεί να επιθυμεί τον ουρανό με τ’ άστρα, αλλά άλλο η επιθυμία και άλλο η πραγματικότητα. Για να κατακτήσουμε ό,τι επιθυμούμε, χρειάζεται πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα, αγώνας με τον εαυτό μας. Να αποκτήσουμε αυτογνωσία (ποιος είμαι) και ποιος θα ήθελα να είμαι. Πρώτα να γίνουμε εμείς αυτό που επιθυμούμε και μετά θα βρούμε αυτό που επιθυμούμε. Επομένως, χρειαζόμαστε πολλή δουλειά με τον εαυτό μας. Ίσως, ο πιο σημαντικός αγώνας της ζωής είναι ο αγώνας με τον εαυτό μας.

Ένα επιπλέον ερώτημα είναι: ποια η σχέση μεταξύ σεξ-έρωτα-αγάπης; Όπως δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα αλάτι από το νερό της θάλασσας (εννοείται χωρίς κάποια διαδικασία), έτσι δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το σεξ από τον έρωτα και τον έρωτα από την αγάπη. Καθένα από αυτά έχει τη δική του πορεία και σημασία για τη σχέση. Και είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι κάθε άντρας είναι διαφορετικός και κάθε γυναίκα είναι διαφορετική στο σεξ, στον έρωτα, στην αγάπη.

Δηλαδή, η διάκριση μεταξύ σεξ-έρωτα-αγάπης είναι δύσκολη. Κάποιες φορές, ακόμα πιο δύσκολη είναι η διάκρισή τους, όταν βιώνονται (συνεχίζεται).

Παύλος Μάραντος

marantosp@gmail.com