Κάθε χρόνο καταστροφικές πυρκαγιές αφανίζουν τα δάση της Χώρας. Η πυροσβεστική υπηρεσία και οι εθελοντές πυροσβέστες αγωνίζονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών με τη βοήθεια εναερίων μέσων, τα οποία δεν είναι ποτέ επαρκή. Γι’ αυτό ζητείται από την Κυβέρνηση η βοήθεια των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την οποία παρέχεται ισχνή εκάστοτε βοήθεια.

Τις φωτιές ανάβουν αναμφίβολα εμπρηστές, όπως μαθαίνουμε από τα παλινωδούντα ΜΜΕ. Κατά κανόνα, οι εμπρηστές δεν συλλαμβάνονται, εκτός από μερικούς ολιγοφρενείς ηλικιωμένους, οι οποίοι, με θερμοκρασία 35 – 40 βαθμών Κελσίου, σκέπτονται να “καθαρίσουν” δια του “καθαρτηρίου πυρός” την αυλή της εξοχικής κατοικίας ή να συγκολλήσουν κάποιο εξάρτημα με οξυγονοκόλληση.

Κάθε χρόνο διαχέεται η απογοήτευση από τα ΜΜΕ (τα οποία, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και κάθε έννοια Ηθικής και Αξιοπρέπειας, διαδίδουν, τα περισσότερα, τα υποπροϊόντα της προπαγανδιστικής παραγωγής των γειτόνων, μεταδίδοντας σειρές άθλιων ταινιών, που ρυπαίνουν τα αυτιά μας από τη μισητή γλώσσα των καταστροφέων του Ελληνισμού), με θρήνους και κοπετούς, για τις “ανεπανόρθωτες” καταστροφές και για την ολιγωρία ή την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, που δεν κατόρθωσε ή κατόρθωσε, ανάλογα με τον κομματικό προσανατολισμό του μέσου (τηλεοπτικού ή άλλου) να περιορίσει τη βιβλική καταστροφή.

Εν όψει της κάθε χρόνο επαναλαμβανόμενης καταστροφής από πυρκαγιές του φυσικού πλούτου της Χώρας, στεριανής και νησιώτικης, καθώς και εν όψει του χρόνου εκδήλωσης των πυρκαγιών ταυτόχρονα σε περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, ο εχέφρων αναρωτιέται, για ποιο λόγο οι αρμόδιοι, που στελεχώνουν τον κρατικό μηχανισμό αποτροπής των καταστροφών, δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα και αποτελεσματικά μέτρα περιορισμού ή εξάλειψης τουλάχιστον των καταστροφών από τη φωτιά.

Για ποιο λόγο δεν αξιοποιείται η πικρή πείρα του παρελθόντος, ώστε να προλαμβάνονται οι γιγαντιαίες απώλειες δασών, χιλιάδων στρεμμάτων, η πλήρης καταστροφή κατοικιών και των υποδομών καθώς και κυρίων η θανάτωση με φρικτό θάνατο εκατοντάδων συμπατριωτών μας.

Ασφαλώς δεν ήταν δύσκολο και δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη ευφυΐα να προβλεφθεί, ότι και αυτό το Καλοκαίρι του 2019 θα ξεσπούσαν πυρκαγιές, βαλμένες από ανθρώπινο χέρι μεθοδευμένα και ύπουλα. Συνεπώς, έπρεπε ήδη, από ετών, να είχαν διανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες και να είχαν ληφθεί συναφή και αποτελεσματική μέτρα πρόληψης και καταστολής του καταστροφικού φαινομένου, με την οργάνωση και τον συντονισμό ακόμη και των πρόθυμων εθελοντών.

Η μη λήψη των επιβαλλόμενων στις συγκεκριμένες περιστάσεις αποτελεσματικών μέτρων οφείλεται στην αδιαφορία και στην ανικανότητα των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, η οποία είναι πρακτικώς ανύπαρκτη, όταν η παρουσία της είναι απαραίτητη.

Εξ αιτίας των σαρωτικών καταστροφών, επιβάλλεται η μεθοδική αντικατάσταση των δημόσιων υπαλλήλων, που είναι αρμόδιοι για την πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών, καθώς και η άμεση τιμωρία όσων επέδειξαν αδιαφορία, ολιγωρία και ανικανότητα. Δια της τιμωρίας, θα ικανοποιηθεί το δημόσιο αίσθημα και κυρίως η αίσθηση περί δικαιοσύνης και δικαίου, που τείνει να εξαφανιστεί.

Ε. Παπαδάκης