Πρόσφατα στη βουλή ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να μην γίνει συγκέντρωση-πορεία στη γιορτή του πολυτεχνείου, λόγω κορωνοϊού.

Και αμέσως ξεσπάθωσε ο σοβαρός και συμπαθής Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπας. Απαντώντας στον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Δεν είναι το Πολυτεχνείο που απειλεί τη δημόσια υγεία, δεν είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται με μέτρα προστασίας, πολύ καλύτερα και πολύ πιο αυξημένα απ’ αυτά που υπάρχουν σε μια σειρά χώρους που η κυβέρνηση έχει την ευθύνη. Η κυβέρνηση το κάνει αυτό, αφενός για να ενοχοποιήσει τον λαό, τη νεολαία και τις διεκδικήσεις τους για την πανδημία και αφετέρου γιατί θέλει να ξεμπερδέψει με την ουσία του Πολυτεχνείου, των μηνυμάτων του και το περιεχόμενό του.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Στο Πολυτεχνείο υπήρχαν πολίτες όλων των πολιτικών παρατάξεων, απλά κάποιοι έχτισαν καριέρα πάνω στο Πολυτεχνείο και κάποιοι άλλοι με σεμνότητα κράτησαν την αντίσταση την οποία έκαναν για τον εαυτό τους. Πάλι θα μας πείτε ότι μόνο αριστεροί ήταν στο Πολυτεχνείο. Απλά κάποιοι δεν έχτισαν καριέρα πάνω στο Πολυτεχνείο, να το θυμούνται όποτε τους βολεύει».

Και αναφερόμενος στην «οργανωμένη και υπεύθυνη ανυπακοή» για την οποία έκαναν λόγο τόσο ο κ. Κουτσούμπας όσο και ο κ. Βαρουφάκης, τους είπε: «Δεν είστε ο Μαχαντμα Γκάντι. Η φράση αυτή χρησιμοποιήθηκε για καθεστώτα ανελεύθερα και μη δημοκρατικά. Οι νόμοι ισχύουν για όλους. Δεν εξαιρούνται οι κ.κ. Κουτσούμπας και Βαρουφάκης. Ότι ισχύει για όλους ισχύει και για το ΚΚΕ».

Επίσης, ο κ. Κουτσούμπας σε τηλεοπτική εκπομπή στην ΕΡΤ1 ανέφερε: Ο πρωθυπουργός δεν έχει το πολιτικό, κοινωνικό, και Συνταγματικό δικαίωμα να καταργήσει την πορεία του πολυτεχνείου. Επειδή η δήλωση αυτή είναι πολύ σοβαρή, χρειάζονται ορισμένες παρατηρήσεις:

Ασφαλώς, ο πρωθυπουργός, δηλαδή η κυβέρνησή του, έχει αυτό το δικαίωμα.

Ειδικότερα:

Α) Το πολιτικό δικαίωμα. Είναι η νόμιμη κυβέρνηση της Χώρας που δικαιούται και υποχρεούται να κυβερνάει. Και να εφαρμόζει τους νόμους που ψήφισε η βουλή.

Β) Το κοινωνικό δικαίωμα. Διότι η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού επιθυμεί η κυβέρνηση να φροντίζει για την υγεία του λαού.

Γ) Το Συνταγματικό δικαίωμα. Το Σύνταγμα ορίζει ότι: «το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών». Άρα, δικαιούται και υποχρεούται να προστατεύει την υγεία του λαού, και κατ’ επέκταση τη ζωή του.

Βέβαια, το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι το οποίο επικαλείται ο κ. Κουτσούμπας κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα. Αλλά, το δικαίωμα αυτό υφίσταται περιορισμούς. Η αστυνομία έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει μια συγκέντρωση-πορεία.

Αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση δεν είχε το δικαίωμα να καταργήσει την συγκέντρωση-πορεία του πολυτεχνείου, έπρεπε να δώσει απάντηση στο ερώτημα: ποιο δικαίωμα «πρέπει» να προστατεύσω; Το δικαίωμα της συγκέντρωσης-πορείας ή το δικαίωμα της υγείας του λαού;

Σε αυτό το ερώτημα καθένας δίνει τη δική του απάντηση. Η κυβέρνηση είπε-αποφάσισε ότι χρειάζεται να απαγορέψει τη συγκέντρωση-πορεία για να προστατέψει την υγεία του λαού. Και με αυτή την απόφαση συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, διότι κάνοντας αξιολόγηση τοποθετεί το δικαίωμα της υγείας πάνω από το δικαίωμα της συγκέντρωσης-πορείας.

Ο κ. Κουτσούμπας, απάντησε ότι θα κάνει την πορεία προστατεύοντας παράλληλα την υγεία. Αλλά, αυτό στην πράξη είναι αδύνατον, όταν αντιμετωπίζεις μια πανδημία.

Επομένως, ο κ. Κουτσούμπας δεν μπορεί να επιμένει σε τέτοιες απόψεις, διότι δεν αντέχουν στην κοινή λογική. Επιπλέον, δεν αφορούν την πολιτική αντιμαχία, αλλά θίγουν καίρια την Συνταγματική τάξη.

Έχοντας τα παραπάνω υπόψη, είναι απορίας άξιον, γιατί το ΚΚΕ επιμένει στην συγκέντρωση-πορεία του πολυτεχνείου, κόντρα στους νόμους, κόντρα στην κοινή λογική, κόντρα στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού;

Τέλος, σύμπας ο Ελληνικός λαός γνωρίζει ότι φέτος το Πάσχα και οι δύο εθνικές μας γιορτές δεν γιορτάστηκαν. Μήπως το ΚΚΕ τοποθετεί πιο πάνω τη γιορτή του πολυτεχνείου από το Πάσχα και τις εθνικές γιορτές; Μήπως η ύπαρξη/ανυπαρξία του ΚΚΕ εξαρτάται από τις διαδηλώσεις-πορείες-καταλήψεις;

Υστερόγραφο: Συγχαρητήρια στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητή Χρήστο Μπούρα για το εμπνευσμένο μήνυμά του για την γιορτή του Πολυτεχνείου, γιατί αποκαθιστά το πραγματικό νόημα των λέξεων.

Παύλος Μάραντος

marantosp@gmail.com