Αρθρογραφία Nομικών Kειμένων

Ένα από τα πολλά κατορθώματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

9 Οκτωβρίου, 2023

Και να θέλει κάποιος να αγιάσει, ο Σύριζα δεν τον αφήνει. Όπως φαίνεται, δεν είναι δυνατόν ένας πολίτης να ξεχάσει «τα έργα και τις ημέρες» του Σύριζα. Ας θυμηθούμε λοιπόν ένα από τα πολλά κατορθώματα της διακυβέρνησής του.

Συγκεκριμένα: 

Τον Απρίλιο του 2016, όταν κυβερνούσε ο Σύριζα, οι αντιεξουσιαστές κατέλαβαν το ξενοδοχείο City Plaza (στην Αθήνα)και το είχαν μετατρέψει σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών. Επί τρία ολόκληρα χρόνια η κυβέρνηση Σύριζα δεν έκανε τίποτα για να τερματιστεί η κατάληψη.

Όταν άλλαξε η κυβέρνηση και ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία, τον Ιούλιο 2019, οι αντιεξουσιαστές έληξαν την κατάληψη του ξενοδοχείου, γιατί φοβήθηκαν την επέμβαση της αστυνομίας. Άλλωστε, ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης είχε προειδοποιήσει ότι το «φρούτο» των καταλήψεων κτηρίων θα λάβει τέλος.

Η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσε να βρει το δίκιο της, αλλά εις μάτην. Προσέφυγε πρώτα στην αστυνομία και μετά στη δικαιοσύνη. Ύστερα από απίστευτες ταλαιπωρίες πέτυχε να εκδοθεί μια απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, με την οποία διατάχθηκε η έξωση των καταληψιών. Όμως, η απόφαση ουδέποτε εκτελέστηκε από την αστυνομία, παρ’ ότι είχε υποχρέωση να την εκτελέσει. Ο τότε υπουργός κ. Τόσκας παρίστανε τον κουφό. Γιατί άραγε; Διότι αυτές τις οδηγίες είχε από τον Σύριζα. Δεν θα έπρεπε να κακοκαρδίσει τους αντιεξουσιαστές.  

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, οι λογαριασμοί του ξενοδοχείου έτρεχαν (π.χ. φόροι, νερό, ηλεκτρικό). Οι λογαριασμοί το 2018 έφτασαν τις 141.990 ευρώ. Και όχι μόνον αυτό, αλλά οι αρχές κινήθηκαν για να κατάσχουν το σπίτι της ιδιοκτήτριας, οπότε αυτή αναγκάστηκε να το πουλήσει για να πληρώσει τα χρέη και να αποφύγει την καταδίκη της.

Αφού η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου κ. Παπαχελά δεν έβρισκε το δίκιο της στην Ελλάδα του Σύριζα, αναγκάστηκε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το δικαστήριο έκρινε ότι «η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στους αιτούντες 300.000 ευρώ για απώλεια εργασιών (χρηματική ζημία) και 2.500 ευρώ για έξοδα. Έπρεπε επίσης να πληρώσει στην κυρία Παπαχελά 10.000 ευρώ για μη χρηματική ζημία». Δηλαδή, σύνολο: 312.500 ευρώ.

Μετά την καταδίκη της Ελλάδας, κάποιοι (λογικά αριστερούληδες) επέκριναν την κ. Παπαχελά, γιατί προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας ανέφερε για το εν λόγω θέμα: «Η κατάληψη, για τρία ολόκληρα χρόνια, του ξενοδοχείου City Plaza είναι μια κωμικοτραγική υπόθεση που ξεγυμνώνει την ανευθυνότητα και την ανεπάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης. Μια κατάληψη που έληξε στις 10 Ιουλίου 2019, μόλις δηλαδή έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία, προφανώς επειδή οι “αλληλέγγυοι καταληψίες” γνώριζαν ότι η νέα Κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έπρεπε. Χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για την κατάληψη. Ο λογαριασμός: 312.500 ευρώ. Θα τον πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανεύθυνη συμπεριφορά του; Ή θα τον φορτώσει και αυτόν στους φορολογούμενους;».

Δύο μόνο ερωτήματα που αφορούν όλους τους Έλληνες, δεξιούς και αριστερούς;

Α) Το Σύνταγμα της Ελλάδας κατοχυρώνει και άρα προστατεύει το «δικαίωμα της ιδιοκτησίας», ναι ή όχι; Ασφαλώς ναι.

Β) Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, ναι ή όχι; Ασφαλώς ναι. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, τα δικαιώματα του ανθρώπου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους και όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους.

Και αφού αυτά ορίζει το Σύνταγμα, οι λαλίστατοι «δικαιωματιστές» του Σύριζα ενδιαφέρονται μόνο για το «δικαίωμα» της παράνομης κατάληψης και όχι για τα δικαιώματα που προστατεύει το Σύνταγμα.

Επί πλέον, γιατί ο Σύριζα τόσα χρόνια παρίστανε τον κουφό; Γιατί δεν εφάρμοζε την απόφαση του δικαστηρίου; Το χάϊδεμα των αντιεξουσιαστών προηγείται από την εφαρμογή του Συντάγματος;

Και αφού, όπως αποδεικνύεται, ο Σύριζα χαϊδεύει την άκρα αριστερά, γιατί ενοχλείται από την «θεωρία των δύο άκρων»; Έχει συνειδητοποιήσει ότι πλέον υπάρχει μόνο ένα άκρο, το άκρο της αριστεράς;

Το ερώτημα έρχεται αβίαστα: Είναι δυνατόν οι πολίτες να ξεχάσουν τέτοια «κατορθώματα» του Σύριζα;

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram