Αρθρογραφία Nομικών Kειμένων

Γιατί η Ελλάδα δεν είναι Δανία

28 Οκτωβρίου, 2023

Ας πάρουμε για παράδειγμα δύο χώρες της Ευρώπης, μία από τον Βορρά και μία από τον Νότο, την Δανία και την Ελλάδα. Η Δανία έχει έκταση το 1/3 περίπου της Ελλάδας και το 1/2 περίπου τον πληθυσμό της Ελλάδας. Αλλά, έχει το τριπλάσιο περίπου κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) από την Ελλάδα,  και την μικρότερη διαφθορά στον κόσμο, ενώ η Ελλάδα στη διαφθορά είναι στην 69η θέση, σε σύνολο 176 χωρών (έτος, 2016).

Γιατί υπάρχουν αυτές οι διαφορές μεταξύ Δανίας και Ελλάδας; Μήπως οι Δανοί είναι πιο έξυπνοι, πιο εργατικοί, πιο ηθικοί από τους Έλληνες; Ασφαλώς όχι. Όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο είναι περίπου ίδιοι. Η διαφορά ανάμεσα στην Δανία και στην Ελλάδα είναι πολιτική. Η πολιτική έκανε τη Δανία και την Ελλάδα αυτό που είναι. Η πολιτική έκανε τους αρχαίους Έλληνες να δημιουργήσουν τον Παρθενώνα, παγκόσμιο σύμβολο της δημοκρατίας, ενώ την ίδια εποχή οι Δανοί ήταν υπανάπτυκτοι. Με άλλα λόγια, καμία κοινωνία-κράτος δεν θα είναι για πάντα, όπως είναι. Τα πάντα ρει.

Τι ήταν αυτό που έκανε την Δανία μια ειρηνική, πλούσια και με τη μικρότερη διαφθορά χώρα;  Απάντηση: Ήταν οι κοινωνικοί και πολιτικοί θεσμοί. Η πολιτική έκανε τους Δανούς να φτιάξουν αυτούς τους κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς και οι θεσμοί συνέβαλλαν, ώστε οι Δανοί να γίνουν ειρηνικοί, ανεκτικοί, συναινετικοί. Οι άνθρωποι δημιουργούν και καταστρέφουν τους θεσμούς. Από τις επιλογές των ανθρώπων, των πολιτικών και των ψηφοφόρων, εξαρτάται η επιτυχής ή αποτυχημένη λειτουργία των θεσμών. Όλα λοιπόν είναι υπόθεση επιλογής, όλα είναι υπόθεση πολιτικής (David Runciman, Πολιτική, Μια μικρή ιστορία).

Ας εξετάσουμε τη συμπεριφορά των πολιτικών μας στο «Σκάνδαλο ή  «Σκευωρία Novartis»: Πρόσφατα η ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για να εξετάσει εάν υπήρξαν παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας (του κ. Παπαγγελόπουλου) στους δικαστές που ερευνούν το «Σκάνδαλο Novartis». Η επιτροπή αποφάσισε ότι δεν μπορούν να είναι μέλη της οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος, διότι θα κληθούν και ως μάρτυρες. Και, ασφαλώς, δεν μπορεί κάποιος να είναι ταυτόχρονα και μέλος της επιτροπής και μάρτυρας.

Ιστορικά, σε παρόμοιες περιπτώσεις, τα μέλη της επιτροπής που εξαιρέθηκαν αποχώρησαν από την επιτροπή χωρίς προβλήματα, διότι ακριβώς, δεν μπορεί ένα πρόσωπο να είναι ταυτόχρονα και μέλος της επιτροπής και μάρτυρας.

Οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος, ακολουθώντας τη γραμμή Σύριζα,  αρνούνταν να αποχωρήσουν από την επιτροπή (τελικά αποχώρησαν). Έτσι, η επιτροπή ανέβαλε τη συνεδρίασή της. Μετά από την αδυναμία συνεδρίασης της επιτροπής, δήλωσαν:

-Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ: Ο Σύριζα παρεμποδίζει τη λειτουργία της επιτροπής για να μην καταθέσει ο κ Φρουζής (στέλεχος της Novartis).

-Σύριζα: Η πλειοψηφία της επιτροπής (Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ) διέλυσε την επιτροπή για να μην καταθέσει ο κ. Φρουζής.

Ερώτημα: ποιος λέει ψέματα; Την απάντηση την έχει δώσει εδώ και 2500 χρόνια ο Αριστοτέλης και βρίσκεται στην απάντηση στο ερώτημα: «ποιος ωφελείται»; Ποιος λοιπόν ωφελείται από τη μη λειτουργία της επιτροπής και από την μη κατάθεση του κ Φρουζή; Ο κοινός νους λέει ότι ωφελείται ο Σύριζα, διότι:

Α) Αν λειτουργήσει η επιτροπή πιθανόν να βρεθεί ένοχος ο κ. Παπαγγελόπουλος και πιθανόν και άλλα άτομα.

Β) Αν ο Σύριζα ήθελε να καταθέσει ο κ. Φρουζής, γιατί δεν τον κάλεσε τέσσερα χρόνια που ήταν κυβέρνηση; Υπόψη ότι η Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ κάλεσαν τον κ. Φρουζή να καταθέσει.

Αν τα παραπάνω είναι ορθά, τότε ο Σύριζα είναι ένα κόμμα που λέει συνειδητά ψέματα. Δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση και είναι εν δυνάμει η επόμενη κυβέρνηση να συμπεριφέρεται όπως ένα κομματίδιο, κάνοντας καραγκιοζιλίκια. Ούτε μπορεί να έχει ευρύτερη απήχηση στον λαό. Γι’ αυτό και η κατάρρευσή του είναι θέμα χρόνου. Οι πολίτες-ψηφοφόροι θα πρέπει να ξαναστείλουν τον Σύριζα στο 3,6%, εκεί που ήταν και του αρμόζει.

0Με βάση την εισαγωγή περί Ελλάδας και Δανίας, είναι αυτονόητον ότι στη Δανία η επιτροπή για τη Novartis θα λειτουργούσε κανονικά, στο πλαίσιο της δικαιοσύνης, χωρίς παρεμβάσεις. Γιατί; Διότι η πολιτική (πρόσωπα και θεσμοί) στη Δανία λειτουργεί, ενώ στην Ελλάδα υπολειτουργεί και δυσλειτουργεί με ευθύνη, κυρίως, της αριστεράς.

Επομένως, μην αναρωτιόμαστε γιατί η Ελλάδα δεν είναι Δανία. Δεν είναι για τους ίδιους λόγους που δεν είναι Ρουάντα, αν και κάποιος φίλος από τη Ρουάντα μου λέει συχνά: «εδώ Ελλάδα σαν πατρίδα μου».

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram